fbpx

Ulje račića krila već neko vrijeme privlači pozornost brojnih znanstvenika. Djelotvornost ulja krila, pokazala se, među ostalim, u ublažavanju simptoma artritisa i bolnih menstruacija

Svojim sastavom ulje krila potaknulo je zanimanje znanstvenika koji ga najčešće uspoređuju s ribljim uljem. Dokazano je da ulje krila ima veću bioraspoloživost i da postiže bolje rezultate u odnosu na riblje ulje.

Astaksantin u krilu

Morski račić krill (Euphausia superba) živi u vodama Antarktika, hrani se planktonom i algama koje proizvode omega-3 masne kiseline. Zbog toga kril akumulira višestruko nezasićene eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) kiseline. Ove nezasićene masne kiseline u ulju krila vezane su za fosfolipide, što omogućuje njihovu bolju apsorpciju i iskorištenje od omega-3 masnih kiselina koje su prisutne u ribljem ulju. Ulje krila sadrži, osim EPA i DHA, i astaksantin, pigment koji ima izrazito antioksidativno djelovanje te sadrži i vitamin E. Astaksantin u krilu djeluje kao prirodan konzervans štiteći ulje od oksidacije. Za razliku od riba, račić kril je kao dio nižeg hranidbenog lanca manje izložen onečišćenjima.

Znanstvena istraživanja

U prilog djelotvornosti omega-3 masnih kiselina govore mnoge studije. Najviše studija se provodi na području zdravlja srca i krvnih žila. Djelotvornost ulja krila kao protuupalnog sredstva ispitivalo se kod artritisa, istraživalo se njegovo povoljno djelovanje na zdravlje i funkciju mozga, kod predmenstrualnog sindroma i bolnih menstruacija. U jednom istraživanju na pretilim ljudima (ljudi koji imaju preveliku tjelesnu masu) pokazalo se da su ispitanici u grupi koja je uzimala ulje krilla imali veće koncentracije EPA kiselina u usporedbi s grupom koja je unosila ulje haringa i maslinovo ulje. Tijekom ispitivanja nisu zabilježeni nikakvi neželjeni učinci. Ova je studija dokazala da konzumiranjem ulja krilla postižemo veću koncentraciju EPA kiselina i njegovu neškodljivost.

Učinak ulja krila na razinu triglicerida i njegovo protuupalno djelovanje također je dokazano. U studiji u kojoj se provodilo paralelno istraživanje učinkovitosti ulja krila i ribljeg ulja dokazano je da ulje krila s dvostruko manjom dozom postiže isti učinak kao i riblje ulje. Rezultati su sustavno ukazivali na bolju bioraspoloživost ulja krila.
Istraživanje o bolovima u zglobovima koji su posljedica reumatoidnog artritisa također je pokazalo povoljno djelovanje ulja krila. Studijama je dokazano da unos ovog ulja može povoljno utjecati na sprečavanje razvoja artritisa. Iako je unos EPA i DHA putem ribljeg ulja i ulja krila bio jednak, intenzitet boli u zglobovima bio je značajno manji u skupini koja je dobivala ulje krila. Sam mehanizam njegova djelovanja nije još posve razjašnjen, ali je jasno da se njegov protuupalni učinak razlikuje od učinka ribljeg ulja.

U ispitivanju utjecaja na zdravlje srca i krvožilnog sustava sudjelovalo je 11 pretilih muškaraca koji su tijekom 24 tjedna konzumirali ulje krila u prahu u količini od 4 g dnevno. Pokazalo se da je ulje krila smanjilo razinu triglicerida za više od 20 posto. Autori studije su zaključili da je unos ulja krila u obliku dodatka prehrani djelovao na smanjenje triglicerida u krvi gotovo jednako učinkovito kao i gubitak viška kilograma postignut promjenom prehrambenih i životnih navika, no u kraćem vremenskom razdoblju.

Utjecaj ulja krila na mozak

Studija koja se provodila na životinjama istraživala je učinak ulja krila na lipidni profil u mozgu. U istraživanju je ispitano djelovanje ulja krila koje odgovara količini od 1,8 g ulja dnevne konzumacije kod čovjeka. Rezultati su pokazali da je, u usporedbi s ribljim i maslinovim uljem, jedino ulje krila značajno povisilo razinu DHA masne kiseline u fosfolipidima mozga tijekom mjesec dana trajanja studije. Utjecaj ulja krila na mozak predstavlja zanimljivo područje istraživanja koje je vrijedno pažnje znanstvenika.

Rezultati brojnih studija govore u prilog pozitivnog učinka ulja krila na razine triglicerida. Povišena razina triglecerida dovodi se u vezu s bolestima srca i krvnih žila. Ulje krila se preporučuje u svrhu prevencije bolesti srca i krvnih žila, kod dislipidemija te nakon neželjenih kardiovaskularnih događaja i to osobito kod osoba čiji je unos ribe i drugih izvora omega-3 masnih kiselina nizak. Za povoljan učinak potrebno je osigurati 250 mg EPA i DHA dnevno. Kao gornja granica unosa uzima se vrijednost od 5 g EPA i DHA.

Izvor: adiva.hr

 

Renarthro u kombinaciji s uljima bogatim omega-3-masnim-kiselinama najbolja je prirodna kombinacija protiv bolova i kronične upale. Za razliku od aspirina (Andola) Renarthro ne izaziva iritaciju želudca i druge nuspojave. Više o Renarthro proizvodima pronađite ovdje https://renarthro.com

Comments powered by CComment