fbpx

Klasična medicina

Kada namjeravate početi uzimati novi lijek, raspitajte se o njemu, saznajte što je moguće više o mogućim interakcijama s drugim lijekovima i provjerite postoje li posebne upute koje biste trebali razmotriti, a u vezi s apsorpcijom lijeka. Primjerice, je li važno uzimati ga između obroka, uz obrok ili neposredno prije spavanja? Također, pitajte svog liječnika koja je najmanja doza koja će pomoći smanjiti bol i upalu. Što je manja doza koju uzimate, to je manji rizik od ozbiljnih nuspojava.


Upoznajte se s lijekom prije nego što ga počnete uzimati

Nuspojave
Budući da veliki broj lijekova koji se upotrebljava za liječenje artritisa mogu uzrokovati anemiju, čir na želucu i druge gastroenterološke nuspojave, pobrinite se da vas vaš liječnik uputi obaviti potrebne laboratorijske pretrage. Osim toga, nemojte miješati alergijsku reakciju s nuspojavom: alergijske reakcije obično uzrokuju osip i svrbež, a nuspojave su mnogo ozbiljnije.

Novi lijekovi
Kada se odlučite u dogovoru s liječnikom da vam je potreban novi lijek, vaš liječnik treba vam objasniti način na koji lijek treba djelovati, koliku dozu trebate uzimati i koje su moguće nuspojave. Osim toga, vaš liječnik trebao bi vam savjetovati da nakon jednog ili dva tjedna dođete na pregled. Trebate obavijestiti svog liječnika o svim simptomima koji izazivaju neugodu, kao što su proljev, bol u trbuhu, glavobolja, zamagljen vid ili pospanost.

Izvor: izvadak iz knjige „Živjeti s artritisom”

Komentiraj (0 Komentara)

cijepljenjeCjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole daju se u trovalentnom cjepivu, znači tri cjepiva u jednoj injekciji, pa može biti teško razlikovati reakcije na svako pojedino cjepivo od reakcije na kombinirano.

S cjepivom MO-PA-RU najčešće se povezuju pečenje i probadanje na mjestu uboda, umor, grlobolja, curenje iz nosa, glavobolja, vrtoglavica, povišena temperatura, osip, mučnina, povraćanje ili proljev i bol u limfnim čvorovima.

Opširnije...
Komentiraj (0 Komentara)

Matija Tomšić, Đurđica Babić-Naglić, Branka Vučić, Frane GrubišićLiječenje upalnih reumatskih bolesti biološkim lijekovima u Hrvatskoj značajno je manje zastupljeno nego što stvarne potrebe zahtijevaju.

Koštano-mišićne bolesti ozbiljan su javnozdravstveni problem hrvatskog društva, posebice radnog stanovništva. U Hrvatskoj od reumatoidnog artritisa boluje oko 45.000 stanovnika, oko 20.000 od ankilozantnog spondilitisa i oko 40.000 od psorijatičnog artritisa. Gotovo 40 posto hrvatskih radnika pati od mišićne boli u vratu, ramenima i rukama. Podaci govore i da polovica oboljelih izgubi radnu sposobnost unutar deset godina od dijagnoze bolesti.

Opširnije...
Komentiraj (0 Komentara)

koljenoNakon terapije Orthokinom razina boli se smanjila u prosjeku za 70 posto

Osteoartritis ili artroza ili degenerativni artritis je bolest zglobova koja predstavlja jedan od najčešćih medicinskih problema u svijetu. Većina tipova artritisa se ne može izliječiti. Ortopedi u suradnji s drugim liječnicima i znanstvenicima razvijaju mnoge učinkovite načine liječenja osteoartritisa. Jedan od načina je terapija Orthokinom, o kojoj je više rekao dr. Denis Tršek iz Bolnice Akromion

Iako je artritis uglavnom bolest odraslih, mogu oboljeti i djeca, a češće pogađa žene nego muškarce. Područja koje ovo stanje tipično pogađa su prsti, kralježnica, zglobovi koji djeluju kao uporišta težine poput kukova, koljena i stopala. Neki od simptoma osteoartritisa su: bol u zglobovima za vrijeme ili poslije kretanja, neugoda u zglobu prije ili za vrijeme promjene vremena, oticanje i ukočenost zglobova, pogotovo nakon kretanja koštane izbočine na sredini ili na kraju zglobova prstiju ili baze palca, gubitak fleksibilnosti zgloba.

Opširnije...
Komentiraj (5 Komentara)

pregled snimakaKad ne znaš što ćeš s pacijentom i ne znaš što mu je, pošalji ga imunologu - rečenica je koja se najčešće može čuti iz usta petorice splitskih imunologa koji rade na Odjelu za kliničku imunologiju, a gdje se u pravilu liječe vrlo teške, često smrtonosne autoimune bolesti o kojima se do prije 20-ak godina znalo jako malo.

- Oboljenja vezana uz autoimune bolesti u stalnom su porastu. Pretpostavljamo da na njih utječu način života, stres, prehrana i drugi “moderni” čimbenici. Prije, kada se o autoimunim bolestima nije puno znalo, ljudi bi umirali iz nepoznatih razloga, danas ipak ostaju na životu jer ih uspješno liječimo - kazuje nam dr. Duška Martinović–Kaliterna, šefica Odjela za kliničku imunologiju KBC-a Split koji brine o pacijentima iz cijele Dalmacije.

Opširnije...
Komentiraj (2 Komentara)

 Elektroterapija je korištenje električne energije u svrhu liječenja. U medicini, pojam elektroterapija odnosi se na različite tretmane, uključujući upotrebu električnih uređaja kao što su moždani stimulatori korisni kod neuroloških bolesti.

Termin se također primjenjuje za korištenje električne struje u svrhu ubrzanja zacjeljivanja rana i ubrzavanje oporavka od ozljeda, te kao stimulacija mišićnog sustava u procesu rehabilitacije. Osim toga, pojam "elektroterapija" ili "elektromagnetska terapija" često se primjenjuje i u praksi korištenja alternativnih medicinskih uređaja i tretmana.

Opširnije...
Komentiraj (0 Komentara)

Više članaka ...

Stranica 1 od 2