Osobno o artritisu - Moj-artritis Zajednica

Osobne priče

Zovem se Luka Šimić, imam 25 godina.

Medicinski nalazi:Luka

Sa 17 godina primjećujem oticanje desnog koljena bez ikakvog razloga. Nije bilo nikakvog fizičkog udarca, pokreta ili slično budući da se u to doba nisam bavio sportom. Neobjašnjivo oticanje koljena. Budući da je to bilo prije 8 godina, ne sjećam se kako sam postupio u to vrijeme. Vjerojatno sam išao na rengen koljena koji je pokazao urednu sliku. Moji simptomi su bili: otečenost desnog koljena i zategnutost kože. 

vjezbanje umirovljeniciU Maksimiru je otvoren specijalni park za tjelovježbu, projekt vrijedan 168 tisuća kuna, a građanima je na raspolaganju osam različitih sprava za vježbanje

U Domu za umirovljenike Maksimir je svi odmilja zovu "disanje". Uvijek je prva u parku za vježbanje i svima objašnjava važnost disanja tijekom tjelovježbe. Ksenija Mirić ima 86 godina, no i dalje se može pohvaliti pravim sportskim duhom. Obožava trčanje i ples. Jedne je godine čak osvojila četvrto mjesto na državnom prvenstvu u trčanju. No, posljednjih deset godina ima problema s bolovima u kukovima i prošla je čak tri operacije.

Marija HruskarMarija Hruškar boluje od reumatoidnog artritisa, bolesti koja zahvaća zglobove, kod nekih oboljelih i unutrašnje organe, i koja se ne može izliječiti. Oko 50 posto bolesnika postaje radno nesposobno deset godina nakon dijagnoze. Osim uobičajenih preporuka za zdrave navike, ta se bolest ne može spriječiti, odnosno pojedinac ne može učiniti ništa da izbjegne bolest. Kod Marije Hruškar ona je dijagnosticirana prije 16 godina kada joj je bilo 30. Danas ona, zahvaljujući lijekovima, još uvijek radi puno radno vrijeme i odgaja svoju 8-godišnju kćer.

naomiNaomi Campbell, jedna od najdugovječnijih manekenskih zvijezda, koja i sa 40 godina izgleda kao na početku karijere prije 25 godina, odlazi u mirovinu. Vijest je to koja je kao munja pogodila modni svijet.

Crna pantera službeno odlazi zbog artritisa koji je muči i koji se u zadnje vrijeme pogoršao. Doktori su joj navodno preporučili da prestane nositi vrtoglavo visoke potpetice i zamijeni ih balerinkama. No, njezin artritis sigurno nije samo posljedica visokih potpetica, kaže prof. dr. Robert Kolundžić, ortoped u KBC-u Zagreb.

kyle

KYLEU RHODESU dijagnosticirana je alopecia areata kada je imao samo dvije godine, a do 18. rođendana izgubio je kosu i dlake na cijelom tijelu. Međutim, zahvaljujući ideji njegova dermatologa, Kyle se danas može pohvaliti dugom plavom kosom.

Naime, dr. Brett King zaključio je da bi, budući da je njegovu ćelavost izazvala autoimuna bolest, trebali pokušati liječiti je lijekom za jednu drugu autoimunu bolest. Odluka je pala na Xeljanz, lijek koji se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa.

"Bio sam oduševljen i bilo mi je drago zbog njega", govori dr. King koji tvrdi da je umjereno optimističan što se tiče liječenja 6,5 milijuna oboljelih od ove bolesti te da lijek želi iskušati na još nekoliko pacijenata.

Pridružite nam se!

Pronađite srodnu dušu za druženje, razmjenu i podršku.

Pratite nas na

facebook   google plus   twitter

Udjelite Like za podršku

Web trgovina zajednice Moj-artritis