fbpx

Nenad HorvatReumatološki pacijenti ostaju bez terapije jer pojedine bolnice nemaju novca za liječenje, upozorava Nenad Horvat, predsjednik udruge Remisija koja je pokrenula kampanju "Vraćen život" upravo kako bi pridonijeli osvješćivanju ovog problema te pomogli oboljelima.

Novac za pametne lijekove

A oboljelih od upalnih reumatskih bolesti u Hrvatskoj ima oko 50 tisuća, 7700 ima uvjete i potrebu za biološkom terapijom koju, međutim, prima njih tek tisuću. U Udruzi strahuju da bi se mogla ponoviti situacija iz 2010. – 2012. kada je, objasnio je Horvat, zbog ograničenja liječenja na teret bolničkog proračuna prvih godinu dana predviđeno, a neiskorišteno ostalo oko 25 milijuna kuna definiranih upravo za ovu terapiju.

Neslužbena je to informacija, naglašava predsjednik Remisije, a pojedini ravnatelji i ordinarijusi ne znaju za postojeći novac namijenjen za pametne lijekove zbog čega pacijenti čekaju, a onima koji primaju terapiju, prijeti njezino prorjeđivanje.

– Pacijent koji dođe u bolnicu gdje ima novca za biološku terapiju u boljoj je poziciji od onog koji se liječi u ustanovi koja nema tu mogućnost. Naime, HZZO je još 2012. godine raspodijelio sredstva s tzv. liste skupih lijekova po ustanovama koje koriste lijekove s te liste, a da pri tome nije raspodjelu izvršio i po indikacijama. Bojimo se da ne dođe do situacije da se terapija prorjeđuje. To je čista kompromitacija jer nije poznato kako će pacijent reagirati ako mu se smanji doza ili preskoči termin – objašnjava Nenad Horvat, predsjednik udruge kojoj je spomenutom akcijom cilj upozoriti javnost i institucije da polovina oboljelih nakon deset godina postaje nesposobna za rad.

Spriječiti bolovanja

"Ima trenuntaka kada ležite u bolovima, takvima da kad ste pokriveni laganom plahtom, mislite da ćete umrijeti koliko boli!"

Kako će reći, da su mu osobno pametni lijekovi bili dostupni deset godina ranije, danas ne bi vukao nogu ni imao erodirane šake. A ove upalne bolesti sve su češća pojava i u hrvatskoj populaciji, istaknut će. Riječ je, naime, o bolesti teških simptoma i posljedica koja češće pogađa žene, a od koje obolijevaju osobe mlađe životne dobi. Prema nekim procjenama u Europi od nje boluje čak 300 milijuna ljudi, a Svjetska zdravstvena organizacija ovo je desetljeće proglasila desetljećem kostiju i zglobova. Cilj udruge i njezine akcije upravo je potaknuti važnost o pravovremenoj i ispravnoj terapiji te tako spriječiti i dugotrajna bolovanja, odlaske u toplice, fizikalne terapije, invalidske mirovine.

- Na kraju nema razlike u troškovima ili je ona minimalna. A da ne govorimo o koristi za pacijenta, njegovu obitelj te društvo u cjelini. Ja sam bio prikovan za krevet, a takvih je primjera nebrojeno – objašnjava ovaj pravnik. Na pitanje kako je živjeti s reumatoidnim artritisom, otvoreno će reći:

– Nije lako. Ima trenutaka kada ležite u bolovima, takvima da kad ste pokriveni laganom plahtom, mislite da ćete umrijeti koliko boli. Udruga je i osnovana upravo kako bi utjecala na javnost i institucije kako se oboljelima može pomoći i time učiniti i korist društvu općenito. Stoga otvoreno i jasno svjedoči vlastitom sudbinom o važnosti terapije pametnim lijekovima. Riječ je o liječenju koje u prosjeku godišnje košta oko 80 tisuća kuna, a za koje je, tvrdi, trenutno na listi čekanja 400 pacijenata. Naziv spomenute akcije nije slučajan jer se, kako će opisati, pacijenti doslovno vraćaju u život.

Izvor: vecernji.hr

Comments powered by CComment