fbpx

Prehrana

Zahvaljujući svom sastavu, avokado ima povoljan učinak na zdravlje cijelog krvožilnog sustava. Sprečava osteoartritis i reumatoidni artritis, a dobar je i za regulaciju razina šećera u krvi. Avokado se već tisućama godina uzgaja na području Srednje i Južne Amerike, odakle se u 17. i 18. stoljeću proširio svijetom preko Jamajke. Danas se uzgaja u većini tropskih područja, a najveći proizvođači su Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Dominikanska Republika. Dostupan je tijekom cijele godine, a najkvalitetniji je od proljeća do rane jeseni, ovisno o regiji uzgoja. Plod mu je kruškolikog oblika, bojom varira od žutozelene, zelene i tamnozelene do tamnoljubičaste (skoro crne). Prilikom branja meso je tvrdo, a stajanjem postaje mekano. Uz koru je zeleno, a uz nejestivu košticu je žućkaste boje. Unatoč tome što je voće, avokado se u kulinarstvu tretira kao povrće.

Opširnije...
Komentiraj (0 Komentara)

Borovnice su posebice bogate karotenima i vitaminom C. Sadrže puno tanina, koji pomaže u obnavljanju sluznice, uništava bakterije te sprečava i ublažava upale. Borovnicama možete utažiti glad, a zbog svega 60 kcal sadržanih u 100g, borovnice svakako valja uvrstiti u jelovnik kod mršavljenja. Veselje s borovnicama, iako kratko ali slatko, započinje s ukusnim voćnim desertima, sokovima ili kao dodatak jogurtu.

Opširnije...
Komentiraj (0 Komentara)

Stručnjaci smatraju da određena vrsta hrane potiče oslobađanje neurotransmitera u mozgu i djeluje umirujuće na centralni živčani sustav. Mada su znanstvena istraživanja u području utjecaja hrane na bol nedostatna, nekih pravila u prehrani se valja pridržavati jer povoljno djeluju na kroničnu bol.

Opširnije...
Komentiraj (0 Komentara)

Bundeva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda, nego i zbog sjemenki. I meso i sjemenke bundeve bile su vrlo popularna namirnica Indijanaca koji su ih cijenili zbog ljekovitih svojstava i nutritivnog sastava.Iako su danas su sjemenke bundeva sastavni dio recepata mnogih kultura, smatraju se zaštitnim znakom tradicionalne meksičke kuhinje. Sjemenke bundeve su ukusna, vrijedna, ali i kalorična namirnica. 

Opširnije...
Komentiraj (0 Komentara)

Bolesti srca, karcinomi, kronične boesti plauća, Alzhaimerova bolest, upala pluća i gripa povezane su sa ovim enzimom koji nastaje u našem tijelu.1 Riječ je o enzimu  5-lipoksigenazi  ili skraćeno 5-LOX (eng. 5-lipoxygenase) koji kada se stvora  u tijelu u prevelikoj količini pokreće cijelu kaskadu opasnih upalnih reakcija.

Ironično, upravo je ova sistematska  upalna reakcija uzrokovana 5-lipoksigenazom čuvala naše pretke od infektivnih bolesti.  S obzirom da se ove bolesti sve više iskorjenjuju, protupalna reakcija 5-lipoksigenaze ne samo da nije više nužna, nego je čak i smrtonosna.2-5 Znanstvenicima je ovaj enzim već otprije poznat  zbog njegove uloge u nastanku artritisa, astme i Crohnove bolesti, pa farmaceutska industrija pokušava razviti siguran lijek koji bi ublažio učinak 5-lipoksigenaze.  Međutim trenutno  dostupni  „5-LOX inhibitori“ nisu dovoljno sigurni da be se mogli slobodno uzimati bez liječničkog nadzora6,7  Na svu sreću, postoji razna hrana i biljke koje efiksano  spriječavaju djelovanje 5-lipoksigenaze. 

Opširnije...
Komentiraj (0 Komentara)

Ovo je dijeta koju preporučuju mnogi liječnici i stručnjaci, između ostalih dr Datis Kharrazian, autor bestsellera The Thyroid Book i The Brain Book i Sarah Ballantyne, PhD, autorica knjige The Paleo Approach – Reverse Autoimunne Disease and Heal Your Body i web stranice The Paleo Mom.

Autoimune bolesti i propusna crijeva zatvaraju vas u začarani krug

Osobe koje pate od autoimunih bolesti (Hashimoto, hipotireoza, hipertireoza, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, dijabetes tip 2, multipla skleroza i mnoge, mnoge druge) uvijek imaju problema s crijevima. Autoimune bolesti ne mogu se razviti ako crijeva nisu propusna, jer upravo propusna crijeva propuštaju u krvotok komponente koje provociraju imunološke reakcije. Što je autoimuna bolest ozbiljnija, to su ozbiljniji problemi s crijevima, i obrnuto. Začarani krug u kojem propusna crijeva rasplamsavaju autoimunu bolest, koja i dalje oštećuje crijevni zid, stalno se ponavlja.

Opširnije...
Komentiraj (0 Komentara)

Više članaka ...