fbpx

Osteoartritis, degenerativna bolest zglobova, danas pogađa milijune ljudi. Može zahvatiti bilo koji zglob, međutim većinom je lokaliziran u područjima cervikalne kralješnice, na rukama, koljenu i stopalima. Iako osteoartritis koljena i nije najčešći, to je ipak osteoartritis koji najviše ograničava kretanje.

Glavni način liječenja su analgetici i nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Međutim, prekomjerna uporaba ovih preparata ima i svoje ozbiljne nuspojave kao što su  žgaravica i ulkusi u probavnom sustavu.

S ciljem da osobama s osteoartritisom ponudi dugotrajnije alternativno rješenje bez nuspojava, francuska tvrtka „Bio Serae  Laboratories“ osmislilo je inovativnu formulu koja pruža olakšanje, a da se pri tome koristi manja dozu preparata.

OGK  formula je kombinacija triju prirodnih sastojaka: Osteola, glukozamina i kondroitin sulfata.

Glukozamin i kondroitin su popularni pripravci koji se često koriste u smanjenju simptoma osteoartritisa, a dodatkom Osteola ovoj već poznatoj kombinaciji potvrđeno je povećanje učinovitosti preparata kao i smanjenje njihovih doza.

Nakon nekoliko provedenih studija i početnih obećavajućih rezultata, pogotovo  smanjenja upalnih markera  „Bio Serae“ je odlučila provesti veće istraživanje u cilju procjene učinka OGK formule na  simptome osteoartritisa.

U istraživnju koje je trajalo tri mjeseca, sudjelovalo je 57 volontera starijih od 50 godina sa blagim do umjerenim simptomima  osteoartritisa.

U vrijeme izbora kandidati su procijenjeni kroz nekoliko kliničkih kriterija s obzirom na razinu funkcionalnosti zgloba (Laquesne skala 3-14), intenzitet boli (30mm od 100mm na vizualno-analognoj skali boli) i na temelju radiološkog nalaza koljena (0-3, od normalnog nalaza do nalaza osteofita, koštanih izraslina i značajnog smanjenja zglobnog prostora). Dodatna procjena provedena je kroz WOMAC skalu koji procjenjuje bol, ukočenost i ometenost u koljenom zglobu.

Kroz period od tri mjeseca, pacijenti su bili raspoređeni u dvije podjednake skupine. Jedna je uzimala 1,2 g dnevno OGK formule, dok je druga grupa uzimala placebo. U slučaju kakve jače boli dodana je terapija analgetikom ili protuupalnim nesteroidnim lijekom.

Rezultati su prvenstveno pokazali da nije bilo nikakvih nuspojava vezanih uz uzimanje OGK formule. Nadalje, kada su promatrani svi sudionici nije bilo značajnih razlika što se tiče smanjenja boli, ukočenosti ili poboljšanja funkcionalnosti zgloba,  osim smanjenja upotrebe analgetika u OGK grupi. Izostanak rezultata objašnjava se kratkoćom studije, malim brojem sudionika i prevelikim razlikama među samim ispitanicima u dobi, spolu, indeksu tjelesne mase i samoj toleranciji na bol. Također, većina  kriterija korištenih u odabiru sudionika su temeljeni na subjektivnoj procjeni pacijenata ili liječnika.

Međutim, kada su izdvojeni ispitanici koji su pripadali radiološkom kriteriju 0 (bez vidljivih promjena u koljenom zglobu, tj. osteoartritis u nastajanju) primjećeni su značajni rezultati.

U skupini koja je koristila OGK formulu dokazano je čak 50% smanjenje boli u WOMAC skali za bol u usporedbi sa placebo skupinom, te poboljšanje funkcionalnosti i smanjenje ukočenosti zgloba, što je odličan rezultat jer je OGK preparat zapravo namijenjen pacijentima sa subjektivnim tegobama i osteoartritisom u nastajanju.

U novije vrijeme su se proizvodi na bazi ekstrakta tamjana pokazali znatno efikasnijima od gloukozamina i kondroitina. Hrvatska tvrtka Farmavita otišla je korak dalje i proizvela Renarthro, koji je inovativna formula na bazi Osteola, ekstrakta tamjana i ekstrakta smirne.  Na taj način dobijen je vrlo efikasan proizvod koji djeluje već u maloj dozi.  

Izvor: Bio Serae Laboratoires S.A Results of the Clinical Study Efficiency of a specific formulation containing (Osteol™ + DGlucosamine + Chondroitin) in reducing knee osteoarthritis symptoms; 2007

{mijoshop id=34,image=1:150:150,name=1,rating=1,button=1}

Comments powered by CComment