fbpx

Važnu ulogu igra zdrava i dostatna prehrana. Tko boluje od artroze ili osteoporoze trebao bi uvelike izbjegavati namirnice koje sadrže kiseline kao npr. proIzvode s bjelančevinama, budući da bi mogli oštetiti kako zglobove lako i kosti. Prekomjerna količina kiselina dovodi do tzv. razgradnje enzima. Kako bi se tijelo oslobodiIo viška kiselina s druge strane neophodan kalij budući da u stanicama oslobađa skrivene kiseline i omogućava njihovo Izlučivanje u bubrezima.

Kod osteoporoze bi u dovoljnoj količini trebalo unositi vitamina D i prije svega kalcij. Pokriti potrebe kalcija pretežno preko konzumiranja mlijeka, kao što se to višestruko propagira, samo je donekle pametno. Mlijeko doduše drži puno kalcija, ali i vrlo puno bjelančevina, a to opet poništava korist.

Stoga svoje potrebe za kalcijem radije pokrijte s određenim vrstama povrća kao što je brokula, komorač i zeleni kupus. Trebali biste izbjegavati namirnice koje dovode do ponovnog izlučivanja kalcija iz vašeg tijela. To se događa onda kada te mirnice sadrže previše fosfata, to se tiče npr. bezalkoholnih napitaka (soft-drinks). Kao 'otimači' kalcija slove nadalje kofein, sol u većim količinama, alkohol i čokolada.

Masnoće su u tolikoj mjeri nepovoljne što blokiraju apsorbiranje kalcija. Trebalo bi uostalom primiti na znanje da samo jedan dio kalcija koji se unosi preko hrane, apsorbira koštano tkivo. Taj se udio međutim opet poveća s kretanjem. Tu se dakle jedno s drugim prepliće. Od pacijenta koji boluje od artroze i osteoporoze očekuje se izvjesna mjera discipline i samokontrole. To je međutim istovremeno i preduvjet za aktivan život i život kakav si sami određujemo.

Izvor: izvadak iz knjige M. Krieger "Artroza-Uzroci, dijegnoza i terapija"

Comments powered by CComment