fbpx

Zahvaljujući svom sastavu, avokado ima povoljan učinak na zdravlje cijelog krvožilnog sustava. Sprečava osteoartritis i reumatoidni artritis, a dobar je i za regulaciju razina šećera u krvi. Avokado se već tisućama godina uzgaja na području Srednje i Južne Amerike, odakle se u 17. i 18. stoljeću proširio svijetom preko Jamajke. Danas se uzgaja u većini tropskih područja, a najveći proizvođači su Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Dominikanska Republika. Dostupan je tijekom cijele godine, a najkvalitetniji je od proljeća do rane jeseni, ovisno o regiji uzgoja. Plod mu je kruškolikog oblika, bojom varira od žutozelene, zelene i tamnozelene do tamnoljubičaste (skoro crne). Prilikom branja meso je tvrdo, a stajanjem postaje mekano. Uz koru je zeleno, a uz nejestivu košticu je žućkaste boje. Unatoč tome što je voće, avokado se u kulinarstvu tretira kao povrće.

Dostupan je tijekom cijele godine, a najkvalitetniji je od proljeća do rane jeseni, ovisno o regiji uzgoja. Plod mu je kruškolikog oblika, bojom varira od žutozelene, zelene i tamnozelene do tamnoljubičaste (skoro crne). Prilikom branja meso je tvrdo, a stajanjem postaje mekano. Uz koru je zeleno, a uz nejestivu košticu je žućkaste boje. Unatoč tome što je voće, avokado se u kulinarstvu tretira kao povrće.

Sprečava artritis

Avokado ima izražena protuupalna svojstva koja može zahvaliti nutrijentima poput fitosterola, karotenoida, vitamina C i E te omega-3 masnih kiselina. Zbog takve raznolikosti nutrijenata, avokado pomaže u sprečavanju nastanka osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Impresionira raznolikost karotenoida prisutnih u avokadu, od kojih kao najpoznatije valja istaknuti alfa-karoten i beta-karoten, lutein i zeaksantin. Apsorpcija fitotvari topivih u mastima zahtijeva optimalan udio masnoća, a to je upravo ono što avokado ima.

Zbog izrazitih antioksidativnih svojstava, avokado ima vrlo povoljan učinak na zdravlje cijelog krvožilnog sustava

Zastupljene su mononezasićene masne kiseline (oleinska kiselina) pomoću kojih se poboljšava apsorpcija karotenoida. Iako je bogat mastima, pruža zaštitu krvožilnom sustavu. Naime, prisutne oleinska i omega-3 masne kiseline povoljno utječu na zdravlje krvožilnog sustava jer smanjuju rizik nastanka upalnih i oksidativnih oštećenja. Dodatna zaštita krvožilnog sustava prisutna je zbog udjela vitamina B6 i folne kiseline. Ipak, istraživanja na tom području su u začetku, a rezultati se temelje samo na laboratorijskim ispitivanjima. Za konačnu potvrdu učinka potrebno je provesti dodatna istraživanja.

Izbor za dijabetičare

U avokadu su prisutna dijetalna vlakna koja imaju pozitivan učinak na rad probavnog sustava i pomažu regulaciji razine šećera u krvi. Avokado sadrži i vitamin K te minerale bakar i kalij. Iako sadrži velike udjele masti, dvije trećine prisutnih masti su nezasićene masti koje imaju pozitivan učinak na zdravlje.

Istraživanja su dokazala povećanu apsorpciju karotenoida iz drugih namirnica ako ih konzumiramo uz avokado. Zbog izrazitih antioksidativnih svojstava, avokado ima vrlo povoljan učinak na zdravlje cijelog krvožilnog sustava. Jede se bez kore, a prilikom konzumacije se ne preporučuje zagrijavanje da bi se što bolje očuvao njegov nutritivni sastav.

Savjet plus

Najbolji način uključivanja avokada u prehranu je ako ga dodajemo raznim salatama kojima daje sasvim nov okus.

   

Izvor: adiva.hr

Comments powered by CComment