fbpx

Artritis i gluten

Celijakija ili intolerancija na gluten, protein iz pšenice, ječma i raži, može uzrokovati niz neugodnih simptoma, a nepostavljanje dijagnoze može trajno oštetiti zdravlje. Hrana tako postaje otrov i oštećuje sluznicu tankog crijeva zbog čega organizam ne može apsorbirati dovoljno hrane što uzrokuje upale. No najveći problem što je gluten sastavni dio više od polovice industrijski proizvedenih prehrambenih proizvoda.

Ova podmukla bolest oštećuje sluznicu tankog crijeva i uzrokuje upale živčanog sustava što izaziva glavobolje, hormonalne promjene i promjene raspoloženja.
Najčešći simptomi intolerancije su probavni problemi kao što su nadutost, zatvor, proljev i vjetrovi s time da je zatvor češći nego proljev, naročito kod djece. Simptomi bolesti najuočljiviji su kod djece, piše Daily Health Post.

Promjene raspoloženja i depresija

Osim što utječe na probavu, gluten utječe i na psihu. Povezuje se s promjenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane s glutenom.

Bol u zglobovima

Celijakiju prati bol u zglobovima, a uzrokuje je upala koja nastaje zbog loše apsorpcije hrane u organizam. Natečeni i bolni prsti te koljena mogu ukazivati na intoleranciju na gluten, a najčešće se povlače uvođenjem bezglutenske prehrane.

pureca kozaPureća koža

Pureću kožu ili keratosis pilaris najčešće uzrokuje manjak masnih kiselina i vitamina A. Tijelo ih ne može pravilno apsorbirati zbog oštećenja koje je tijekom vremena uzrokovala celijakija.

Kronični umor i iscrpljenost

Kao posljedica intolerancije na gluten javlja se kronični umor, pa i pad energije osobito nakon jedenja. Moguće su u migrene što dokazuju i snimke mozga oboljelih od celijakije. Na snimkama se vidi upala u živčanom sustavu koja najvjerojatnije uzrokuje nepodnošljive glavobolje. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u tijelu.

Hormonalne promjene

Upale koje uzrokuje celijakija opterećuju nadbubrežne žlijezde i remete rad endokrinog sustava. Upravo zbog toga mijenja se razina hormona u tijelu što može izazvati neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

Autoimune bolesti

Ljudi koji pate od celijakije mogu oboljeti od lupusa, psorijaze, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, autoimune upale sluznice želuca, ulceroznog kolitisa i skleroderme.

Izvor: 24sata.hr

Comments powered by CComment