fbpx

Prema američkom istraživanju, čaša ili šalica mlijeka dnevno odlična je za žene kad je u pitanju sprječavanje artrtisa, javlja Daily Mail. Mlijeko bi trebalo biti nemasno ili s manje masnoća, a pijenjem se smanjuje osteoartritis u koljenima.

Iako je mlijeko apsolutno preporučljivo, to nije slučaj sa sirom. Mlijeko nije toliko učinkovito kod muškaraca, no jogurt pomaže očuvanju zdravlja žena i muškaraca – podjednako, kad se govori o osteoartritisu i oticanju zglobova na rukama, kukovima ili koljenima.

Dr. Bing Lu, glavni istraživač objašnjava: - Naše istraživanje je najveće dosad po pitanju utjecaja mliječnih proizvoda u odnosu na osteoartritis koljena.

Ta bolest najčešće pogađa zglobove i više se pojavljuje kod žena, a pogađa otprilike milijun odraslih osoba godišnje. Pri istraživanju su korištene snimke sa rengena, a pregledano je 888 snimki muškaraca i 1260 žena koje su imali artritis koljena. Savjetovano im je da na pregled dođu za 4 godine. Žene koje su u tom periodu pile mlijeko, imale su evidentno manja oštećenja zglobova. Pogoršanje je bilo primjećeno kod žena koje su jele sir svaki dan.

U rezultate su ubrojeni i indeks tjelesne mase, ozbiljnost, odnosno stanje bolesti i način prehrane. Konzumacijom mlijeka došlo je do poboljšanja kod stanja zglobova, posebice koljena, a kod muškaraca, poboljšanje je bilo primjetno samo kod onih koji su konuzmirali veće količine mlijeka.

Dr. Lu kaže da nije u potpunosti jasno kako mlijeko pomaže ženama, možda zbog povećanja unosa kalcija jer žene često ne unose dovoljno kalcija kroz svoju uobičajenu prehranu.


Izvor: aktualno.hr

 

Comments powered by CComment