fbpx

Žlica chie je kao frape od lososa, špinata i ljudskog hormona rasta

Ne bih je zvao čudom od hrane jer previše čuda na kraju ispadne da nije, ali skoro pa i jest čudo. Mogli bi doslovno živjeti samo na ovoj hrani jer ima skoro sve što vam ikad treba, rekao je Wayne Coates, koautor knjige 'Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs'.

Malo tko je u Hrvatskoj čuo za chia sjemenke, no nekada su ove male namirnice činile glavni sastojak prehrane Maja i Inka iz Južne i Srednje Amerike, a sada se ponovno vraćaju na velika vrata. Zadnjih nekoliko godina periodično se javlja neka nova superhrana. Sve od čudnih sjemenki i jogurta s bakterijama, do zelenih sokova čudnih okusa kao prečacom do blagostanja. Ovoj listi pridružuje se i Chia. Što je to? 

 

Chia ili Salvia hispanica L, član je obitelji metvice iz Meksika i Južne Amerike. Biljka može niknuti u roku od nekoliko dana, no snaga chie je u nutritivnom udarcu njezinih sitnih sjemenki. S više omega-3 masnih kiselina od lososa, bogatstvom antioksidansa i minerala, kompletnim izvorom bjelančevina i više vlakana od lanenog sjemena, ove sjemenke su od mnogih prozvane 'prehranom iz sna', 'hranom za trčanje', 'čudom' te 'ultimativnom superhranom'. Nekima sjemenke imaju sasvim blagi okus, dok drugi u njima osjete 'malo oraha'. U usporedbi s ostalim sjemenkama čine se malo skupe, no veliki dio svijeta radi sve na njihovoj popularizaciji ne bi li im bila dozvoljena široka prisutnost te se tako i smanjila cijena. 

Prošle godine na svjetsko su tržište stigla 72 nova chia proizvoda, a ove godine ih je vani već 28. Usporedbe radi, 2006. godine napravljeno ih je svega sedam. U svemu prednjače SAD koje su prihvatile prošle godine 21, a ove godine 13 novih chia proizvoda. Amerikanci sada imaju i chia slatkiše, grickalice, začine, jogurt te čak i hranu za bebe. Po pobornicima chie, ove sjemenke ne rade ništa pogrešno. One smanjuju upalu, poboljšavaju zdravlje srca i stabiliziraju razinu šećera u krvi. Nekoliko žlica ove superhrane otklanja 'sve tegobe' i to bez ikakvih loših učinaka.

- Što se tiče nutritivnih sastojaka, žlica chie je kao frape od lososa, špinata i ljudskog hormona rasta, piše Christopher McDougall u knjizi 'Born to Run', bestselleru o meksičkom plemenu koje trči na velike udaljenosti i koje svoje spremnike puni spomenutim sjemenkama. - Ako morate izabrati samo jednu hranu na pustom otoku, ne možete naći ništa bolje od chie, barem ukoliko ste zainteresirani za izgradnju mišića, snižavanje kolesterola i smanjivanje rizika od srčanih oboljenja. Nakon nekoliko mjeseci chia prehrane, vjerojatno bi otplivali natrag kući, zaključio je McDougall, a s njime se složio i Wayne Coates, koautor knjige 'Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs'. Profesor na sveučilištu u Arizoni počeo je eksperimentirati sa sjemenkama u Južnoj Americi prije više od 20 godina kao dio projekta identifikacije alternativnih usjeva za poljoprivrednike u Argentini, a potom je počeo uzgajati sjemenke i u komercijalne svrhe.

- Ne bih je zvao čudom od hrane jer previše čuda na kraju ispadne da nije, ali skoro pa i jest čudo. Mogli bi doslovno živjeti samo na ovoj hrani jer ima skoro sve što vam ikad treba, rekao je Coates.

Elizabeth Weichselbaum iz zaklade British Nutrition Foundation priznaje da nije čula za chia sjemenke i da zaklada ne priznaje pojam jedne superhrane. - Istina je da neke namirnice imaju više vitamina i minerala, ali niti jedna hrana nam ne pruža sve što trebamo. Najbolji način za biti zdrav je jesti raznoliku hranu, rekla je Weichselbaum.

Kao strastveni trkač, Coates se oslanja na sjemenke koje mu daju snagu za utrke na 80 i 160 km. - Nosim ih sa sobom u malom spremniku. Pojedem pola i zalijem vodom, rekao je Coates.

Jeffrey Walters iz proizvođača 'Omega 3 Chia' također je 'čvrsti vjernik', a tvrdi i kako je tvrtka dobila upite od UN-ovog World Food Programmea da otkrije sadržaj nekih svojih proizvoda. Walters tvrdi kako su ga kontaktirale i mnoge škole koje žele 'ušuljati' nutritivnu vrijednost u kantine, ali i mnogi u strahu od sudnjeg dana koji traže nutritivno najvrjedniju hranu za spremanje zaliha pred katastrofu.

David Nieman, direktor laboratorija 'Human Performance Labs' na sveučilištu 'Appalachian State' analizirao je u cijelom nizu studija nutritivni sadržaj chia sjemenki i njihov utjecaj na zdravlje te tvrdi kako su sjemenke 'kao nutritivni paket prekrasne, ali nisu čarobna pilula'.

Crno je ponovno u modi, baš kao i ove super zdrave namirnice chia4

- Ako ih sameljete i razbacate na pahuljice i stavite u jogurt ili u sok, onda si dajete nutritivni poticaj. Svakako dodajete svom unosu minerala, vlakana, proteina i omega-3 masnih kiseina, no hoće li to magično izliječiti bolesti ili oduzeti čimbenike rizika? Za neke od 'obožavatelja' ovo je kao neki kult, rekao je Nieman.

Iako je svo uzbuđenje oko chia sjemenki za svijet novo, ovakva prehrana oko nas je već stotinama godina. Coates tvrdi kako su se Azteci nekada jako oslanjali na chiu, cijenili je u religijskim obredima i koristili u ljekovitim svrhama.

- Nestala je prije otprilike 500 godina, a jedino mjesto na kojem ju se moglo naći su malena sela u Meksiku i Gvatemali, rekao je Coates.

Osnivačica Natural Standard Research Collaborationa, Dr. Catherine Ulbricht tvrdi pak da je kao i sa svakom drugom 'čudesnom hranom' važno shvatiti da chia nije ultimativna terapija.

- Ljudi misle da sve prirodne terapije mogu napraviti koliko god oni žele jer su prirodne, no kao i svaka druga terapija i ova ima potencijalne nuspojave. Sve što u vašem tijelu izaziva akciju, izaziva i reakciju. Ništa nije 100% samo korisno, zaključila je Dr. Ulbricht.

Izvor; www.dnevno.hr

Autor;  K.K.

Photo: thepistachioproject.blogspot

 

Renarthro u kombinaciji s uljima bogatim omega-3-masnim-kiselinama najbolja je prirodna kombinacija protiv bolova i kronične upale. Za razliku od aspirina (Andola) Renarthro ne izaziva iritaciju želudca i druge nuspojave. Više o Renarthro proizvodima možete pronaći ovdje https://webshop.moj-artritis.com/renarthro/renarthro-60-kapsula

Comments powered by CComment