fbpx

acupunctureUpravo ljudi s kroničnim bolestima često imaju potrebu za cjelovitim proučavanjem svoje bolesti. Traže metode liječenja s kojima će moći prije svega aktivirati samoiscjeljujuće snage tijela. Dok su još prije nekoliko godina liječnici bili skeptični u pogledu tih prirodnih metoda liječenja, danas je došlo do vrlo plodonosne sinteze takozvane školske i alternativne medicine. Terapeutski spektar se posebno obogatio medicinskim metodama dalekog istoka. Osobito je akupunktura postala stalnim sastavnim dijelom, prije svega u terapiji uklanjanja bolova.

Akupunktura ublažava bolove

Već duži niz godina akupunktura se potvrdila kao izvrsna metoda liječenja kod kroničnih stanja popraćenih bolovima. Ona ublažava bolove i potiče pokretljivost. U toj drevnoj metodi, koja potječe još iz tradicionalne kineske medi cine, u određena područja na koži (akupunkturne točke) zabadaju se tanke igle. Određene točke su raspoređene po cijelom tijelu i otkrivene su u tisućljetnoj tradiciji. Znanje o tome se razvijalo i pre nosilo s generacije na generaciju. U međuvremenu su otkrivene i točke na uhu, tako da se razvio novi pravac, tzv. akupunktura uha. Danas se odgovarajuće akupunkturne točke ponekad tretiraju i finim laserskim zrakama ili slabom električnom strujom. Potvrđeno je da ubadanje igala, odnosno stimulacija posebnih točaka utječe na prijenos određenih živča nih podražaja i može dovesti do dugotrajnog ublažavanja bolova i poboljšanja mobilnosti. Iako nije riječ o terapiji koja rješava uzrok, akupunktura ipak velikom broju pacijenata omogućava da se počnu normalno kretati, a da ne moraju paziti da će ih u nekom položaju početi boljeti. Istovremeno pacijenti mijenjaju i stječu novo uvjerenje o svojoj sposobnosti da se normalno kreću. To je često odlučujući korak za dugotrajno uspješnu terapiju.

Rezultati su različiti

Artroza također spada u degenerativna oboljenja kod kojih se akupunktura može preporučiti. Već od 1997. godine se na popisu ranijih njemačkih akupunkturnih udruženja nalazi među ostalim i artroza kao jedna od bolesti motoričkog aparata koje se liječe akupunkturom.

Nakon ublažavanja bolova, koje nastupi već nakon prvog tretmana, s akupunkturom se često mogu poprilično reducirati i popratne upalne pojave. Na taj način se munjevito poboljša i opće stanje pacijenta. Rezultati akupunkture su ustvari različiti od čovjeka do čovjek, a i od zgloba do zgloba. Iskustvo je međutim pokazalo da akupunktura pokazuje dobar rezultat prije svega kod artroze ramena, šake, lakta i koljena. Koliko će taj rezultat potrajati isto je tako različito, ali u određenim slučajevima može potrajati i do nekoliko godina.

U pravilu se akupunktura provodi otprilike četiri do šest tjedana od po jedan do dva tretmana tjedno. Osim igala za podražaj akupunkturnih točaka mogu se u nekim prilikama koristiti i različiti drugi instrumenti: npr. često se koriste zagrijavanje s tinjajućim ljekovitim biljem (moxibustija), puštanje krvi sa specijalnim stakalcima i određene tenhike masaže.

I "otpisani" pacijenti mogu profitirati

Studije koje se bave placebam potvrdile su da i kod kroničnih bolova serija takvih tretmana postiže veliki učinak i donosi znatno poboljšanje intenziteta bolova, funkcijske sposobnosti i jačine stiska. Time je akupunktura već odavno izašla iz sjene dalekoistočne medicine i zauzela čvrsto mjesto u klasičnoj zapadnoj medicini. Pritom treba imati na umu da se kod 70 - 80 % pacijenata s kroničnim bolovima radi o tzv. "otpisanim" pacijentima, dakle onimn kojima se do sada drugim tarapijskim metodama nikako ili vrlo malo moglo pomoći. Upravo kod tih pacijenata nerijetko se bilježi zapanjujući uspjeh liječenja. 

Izvor: izvadak iz knjige M. Krieger "Artroza-Uzroci, dijegnoza i terapija"

Comments powered by CComment