fbpx

U novije vrijeme provedena su brojna znanstvena istraživanja u kojima je ispitan biološki učinak crnog kima ili pojedinih njegovih aktivnih tvari. Ulje crnog kima nezaobilazno je u herbalnoj ljekovitoj medicini, holističkom liječenju, među dodacima prehrani, aromaterapiji ili opuštajućim masažnim tretmanima.

Crno sjeme

Latinskog naziva Nigella sativa poznato je i kao crno ulje, crni kumin, crno sjeme, kod nas crnjika, ima dugu tradiciju u prevenciji alergija. Početkom cvatnje drveća, korova i trava ulje crnog kima ulazi u redovitu upotrebu među mnogim osobama s alergijskim rinitisom.

Sjemenke crnog kima sadrže različite kemijske spojeve, ali se smatra da su za većinu pozitivnih učinaka na zdravlje zaslužni kinoni, među kojima je najzastupljeniji timokinon. No i druge njegove sastavnice pokazuju ljekovit učinak (ditimokinon, timohidrokinon, nigelon).

Antikancerogeni učinci

Za timokinon i ditimokinon utvrđeni su antikancerogeni učinci u ispitivanjima in vitro, na stanicama raka i in vivo na pokusnim životinjama. Nigelon je pak pokazao snažno djelovanje u prevenciji bronhijalne astme i astmatičnog bronhitisa, a zaštitna uloga je bila veća kod djece nego kod odraslih.

Kuhani ekstrakt crnog kima povoljno je djelovao na dišne puteve u jednoj studiji na 15 pacijenata s astmom. Ista skupina autora u svom je ranijem istraživanju izvjestila o smanjenom korištenju inhalatora i lijekova u skupini od 14 pacijenata s astmom koji su uzimali kuhani ekstrakt crnog kima u trajanju od tri mjeseca, u odnosu na kontrolnu skupinu koja je primala placebo. Nadalje, praćenje simptoma astme kao i testovi plućne funkcije ukazali su na poboljšanje njihovog zdravstvenog stanja.

Utjecaj na alergije

Ulje crnog kima, kad se uzima u obliku kapi za nos, olakšava simptome alergijskog rinitisa (istraživanje iz 2014. ma 68 ispitanika). Poboljšanje simptoma zabilježeno je kod 92.1% ispitanika.

U tradicionalnoj medicini koristi se već više od dvije tisuće godina, a upotrebljava se za gotovo sve – kod astme, bronhitisa, visokog krvnog tlaka, različitih upala, glavobolje, zubobolje, gubitka apetita, proljeva, crijevnih parazita, problema s kožom, s mjesečnicom, reumatoidnog artritisa…

Očuvanje mladosti

Drevni Egipćani koristili su ih kao univerzalni lijek i sredstvo za očuvanje mladosti, o čemu svjedoče sačuvani primjerci bočica s uljem proizvedenim iz sjemenki crnog kima pronađeni u Tutankamonovoj grobnici.

Rimljani su ih, osim u ljekovite svrhe, koristili i kao začin, a Dioskorides je pripravke s crnim kimom primjenjivao kao lijek protiv glavobolje, nazalne kongestije, zubobolje i crijevnih parazita. Avicena navodi crni kim u Kanonu medicine kao lijek s ekspektorirajućim djelovanjem, koji ujedno potiče energiju cijelog tijela i pomaže u oporavku od umora i malodušnosti.

Utjecaj na tlak i imunitet

U nekim je studijima zabilježen i pozitivan učinak na imunitet (brojnost nekih tipova limfocita, količina IgE antitijela), no premalo je velikih studija koje bi nedvojbeno potvrdile učinak crnog kima na imunitet.

U istraživanju iz 2013. godine, koje je uključilo ukupno 70 zdravih dobrovoljaca s vrijednostima krvnog tlaka 110-140 mmHg/60-90 mmHg, uzimanje 5 ml ulja crnog kima dnevno tijekom osam tjedana dovelo je do statistički značajnog sniženja vrijednosti krvnog tlaka u tretiranoj skupini. Još jedna ranija studija pokazala je pozitivan učinak na sniženje krvnog tlaka kod osoba s blagom hipertenzijom. Također, istraživanja su pokazala da bi ulje crnog kima moglo pomoći i kod snižavanja kolesterola u krvi, a u jednoj od studija opaženo je i povećanje koncentracije ‘dobrog’ HDL-kolesterola.

Preparati

Kao dodatak prehrani može se naći u obliku kapsula, ulja, vodeni ekstrakt, prah sjemenki, a svi preparati na hrvatskom tržištu registrirani kao dodaci prehrani mogu se smatrati sigurnima za korištenje kada se uzimaju u dozama preporučenim od strane proizvođača i u suradnji sa liječnikom, ako bolujete od neke bolesti.

 

Izvor: priznajem.hr

Comments powered by CComment