fbpx

Ljudi često u nastojanju da učine sve što mogu kada su njihovi bližnji bolesni, uz klasičnu medicinu prihvaćaju i savjete iz narodne medicine s raznim biljnim pripravcima. Zanimljivo je da je u starim medicinskim tekstovima često zabilježena uporaba tamjana i smirne (mirte) s pozitivnim djelovanjem na organizam.

Tamjan i smirna su smole koje se skupljaju najčešće s drveća koja pripadaju zajedničkoj obitelji Burseracae na područjima Somalije i Arapskog poluotoka. Korištene su zbog svojih aromatskih svojstava u posmrtnim postupcima kao i zbog ljekovitih svojstava. Poznate su već i u Egiptu 3000 godina pr.Kr. gdje su ih nazivali 'Horusove suze'. Najstariji poznati recept datira iz 1500. g. pr. Kr. gdje se preporučuje korištenje tamjana za tretiranje rana. Nakon toga nalazimo dokaze da se tamjan koristio i za zaustavljanje krvarenja, kako kod otvorenih rana tako i kod unutarnjeg krvarenja.

U Indiji se koristio za liječenje reume, dok je u Kini osim za rane korišten i protiv gube. Smirna kroz povijest ima širu uporabu u medicini nego tamjan, što je zabilježeno već i u tekstovima Sumerana kao sredstvo izbora kod infekcija u ustima i kod zaraze glistama. To dokazuju i zapisi Hipokrata i grčkih travara. Zanimljivo je da je smirna jedan od ranijih pedijatrijskih recepata za liječenje kašlja i problema s plućima.

Članak 'Tamjan i smirna kao lijekovi kod djece' doktora C.A. Michie i E. Cooper bavi se prikazom slučaja liječenja djece tamjanom i smirnom u bolnicama na Jamajci i u Londonu. Članak je objavljen u časopisu 'Journal of the Royal Society of Medicine'.

Prvi je slušaj dvogodišnjeg djeteta u bolnici u Kingstonu (Jamaica) s teškim poremećajem u prehrani, otečenim nogama, kašljem i otežanim disanjem. Ustanovljeno je da dijete boluje od bolesti koja nastaje uslijed teškog pomanjkanja bjelančevina u hrani (kwashiorkor) te infekcije pluća. Unatoč antibioticima i režimu hranjenja dijete se sporo oporavljalo sve dok majka nije zatražila da dijete koristi mast koja će 'otjerati zle duhove' čiji su glavni sastojci bili tamjan i smirna. Dijete je otpušteno iz bolnice šest tjedana nakon toga.

Drugi slučaj prati trogodišnje dijete u Londonskoj bolnici 'Queen Elisabeth' s teškim respiratornim poremećajem, visokom temperaturom, anoreksijom i povraćanjem. Obitelj je porijeklom s Jamajke i dijete nikad nije bilo kod liječnika niti je cijepljeno. Djetetu su dani antibiotici i infuzija, nakon čega je otac inzistirao dijete koristi mješavinu tamjana i smirne za kašalj. Već poslije 7 dana otpušteno iz bolnice, a nakon 6 tjedana rendgenske snimke nisu više pokazivale znakove upale pluća.

Inače, zanimljivo je primijetiti da je Renarthro (www.renarthro.com)  jedini hrvatski proizvod u kojem se nalaze ekstrakti tamjana i smirne.

Izvor:  C.A. Michie,  E. Cooper. Frankincense and myrrh as remedies in children. J. R. Soc. Med. 1991; 84:602-605

Comments powered by CComment