fbpx

Ultrazvučni uređaj malen poput mobitela mogao bi revolucionarizirati ublažavanje boli za mnoge bolesnike koji pate od artritisa.

Bolno koljenoOsobe koje pate od artritisa znaju kako je kronična upala zglobova gotovo nemoguća za tretirati, te se svakodnevno bore s boli. Uzimanje lijekova za kontroliranje boli nešto je s čime se konstantno susreću, a često upravo ti lijekovi ostavljaju negativne posljedice na njihovo zdravlje.
Međutim, stručnjak biomedicinskog inženjeringa na Sveučilištu Cornell razvio je ultrazvučni uređaj koji im može dati rezultate kod kuće. Za razliku od skupih i dugotrajnih posjeta liječniku i terapija koje se provode u rehabilitacijskim centrima, bolesnici će moći sami sebi administrirati terapiju, gdje god požele.

Uređaj je velik poput iPoda i omogućuje ultrazvučnu terapiju niskog intenziteta satima. Trenutno se njegova funkcionalnost ispituje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Cornell. 

Stručnjaci tvrde kako je uređaj već pokazao rane, ali običavajuće rezultate kao nefarmaceutska metoda liječenja upale zglobova i bolnih mišića.

Ultrazvučna je tehnologija poznata zbog svojih dijagnostičkih dobrobiti u suvremenoj medicini, otkriva nam spol djeteta prije nego što se ono rodi i omogućuje nam istraživanje unutarnjih organa bez operacije. Liječnici također koriste ultrazvuk kako bi učinkovito tretirali bolne zglobove zbog artritisa i druge tegobe, bez korištenja lijekova.
Ultrazvuk se jednako tako našao u glavnoj ulozi kod liječenja mioma, s obzirom da visokoenergetski valovi uništavaju ove dobroćudne tumore na neinvazivan način.
stapNedostatak ovih metoda jest što se moraju primjenjivati u liječničkoj ordinaciji ili klinici, s obzirom da su veliki i skupi. Upravo zato se George K. Lewis koncentrirao na razvijanje dostupnih ultrazvučnih uređaja za uporabu u medicini.

Njegov uspjeh leži u činjenici što je uspio smanjiti veličinu uređaja, a povećati njegovu učinkovitost. Konvencionalni uređaji gube polovicu struje koju bi trebali pretvoriti u zvučne valove. Lewis je ustanovio kako pretvoriti 95 posto struje u zvučne valove, te tako znatno poboljšao rezultate terapije.
Za sada je uređaj pokazao učinkovitost liječenja na životinjama, a ako su klinička istraživanja na ljudima uspješna, spasonosna sprava bi se mogla koristiti za tretiranje kronične boli bez lijekova.

 

Izvor: ordinacija.hr

Comments powered by CComment