fbpx

magnetna_narkuvicaBakrene i magnetne narukvice ne mogu ublažiti bolove i oticanje izazvano reumatoidnim artritisom, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

Pružaju jedino placebo učinak.

Reumatoidni artritis kronična je bolest bez lijeka. Određenim porehrambenim navikama, redovitim vježbanjem i radom "na sebi“, ona se može držati pod kontrolom, ali se ne može izliječiti, s obzirom na to da je riječ o autoimunoj bolesti.

Uz konzumaciju analgetika, mnogi posežu za bakrenim ili magnetnim narukvicama, no djeluju li one zapravo?

Istraživači Sveučilišta New York tvrde kako je riječ o "porezu na maglu“. U svoju su studiju uključili 70 pacijenata s aktivnim simptomima reumatoidnog artritisa koji su nosili jedan od pet različitih uređaja kroz razdoblje od pet mjeseci. Redovito su izvještavali o boli koju su osjećali, stupnju tjelesne ograničnenosti i korištenju lijekova, a također su davali uzorke krvi kako bi se nadziralo stanje upale u njihovom tijelu.

I magnetna i bakrena narukvica nisu uspjele u ublažavanju bolova izazvanim reumatoidnim artritisom, tj. nisu bile ništa značajnije od placebo narukvica.

"Šteta je što takvi uređaju nemaju nikakve stvarne dobrobiti. Toliko su jednostavni i u pravilu su sigurni za uporabu. No, ova nam je studija pokazala kako bi bilo bolje da osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa štede svoj novac ili da ga potroše na druge komplementarne intervencije, poput ribljeg ulja u prehrani, koje imaju dokaze o svojoj učinkovitosti“, objasnio je Stewart Richmond, voditelj istraživanja.

Prema njemu, ovakve narukvice su na dobrom glasu zbog dva razloga: pružaju placebo učinak pacijentima koji vjeruju u njih, a obično se nose za vrijeme razbuktavanja reumatoidnog artritisa, a kako se njihovi simptomi prirodno povuku s vremenom, to drže rezultatom učinka narukvice ili pojasa.

Izvor: ordinacija.hr

Comments powered by CComment