fbpx

Lijekovi za artritis

Nesteroidini  antireumatici (NSAR) i stariji lijekovi koji mjenjaju tijek bolesti (DMARD

 

NSAR-i su s pravom dugo bili glavno uporište za liječenje reumatoidnog artritisa: vrlo su učinkoviti kod potiskivanja upale, te razorne sile koja može uzrokovati teške bolove i oštećenja zglobova.

Lijekovi NSAR ostaju važni u liječenju reumatoidnog artritisa, ali reumatolozi se na njih više toliko ne oslanjaju iz više razloga. Visoke doze NSAR-a potrebne za ublaživanje upale mogu katkad uzrokovati teške komplikacije.

  • Stručnjaci su ustvrdili da ljudi često doživljavaju pogoršanje oštećenja zglobova, unatoč uzimanju NSAR-a koji olakšavaju bolove.
  • No, u posljednjih nekoliko godina, izbor načina liječenja reumatoidnog artritisa proširio se na nove razrede lijekova poznatih kao antireumatski lijekovi koji mijenjaju tijek bolesti.  DMARD-i nude neke prednosti nad NSAR-ima. DMARD-i ne samo da ublažuju upalu, nego i usporavaju razaranje zglobova koje se, uz NSAR-e, može nastaviti čak i ako je upala smirena.

 

Lijekovi DMARD (eng. Disease-modifying antirheumatic drugs ili u prijevodu lijekovi koji modificiraju tijek bolesti), koje se nekada koristilo samo ako drugi načini liječenja nisu bili uspješni ili samo kada je oštećenje zglobova bilo očito, jaki su lijekovi koji mogu izazvati teške nuspojave. No, dogodio se veliki zaokret u načinu liječenja reumatoidnog artritisa pa sada mnogi liječnici čim se bolest dijagnosticira propisuju lijekove DMARD kao agresivan pokušaj zaustavljanja napretka bolesti te sprečavanja štete koju ona može prouzročiti na zglobovima i unutarnjim organima.

Stariji DMARD-i - jesu li i dalje toliko učinkoviti?

Metotreksat

Iako se desetljećima upotrebljavao za liječenje raka i teške psorijaze metotreksat je tek 2002. godine odobren za liječenje reumatoidnog artritisa.

Njegov potencijal bio je otkriven kada su ga dermatolozi propisIvali pacijentima koji pate od psorijaze, a koji uz to boluju i od reumatoidnog artritisa, pa su primijetili da im se stanje u vezi artritisom uvelike poboljšalo. Upotreba metotreksata za liječenje reumatoidnog artritisa stalno se povećava pa u UK-u i SAD-u on sa zauzima mjesto među najčešće propisivanim DMARD-ima.

Način djelovanja

Reumatoidni artritis pojavljuje se kada imunosni sustav počne napadati zglobove vlastita tijela, uzrokujući kroničnu upalu koja može na kraju uništiti hrskavicu i kost. Poput mnogih DMARD-a, metotreksat je imunosupresiv, što znači da smanjuje reakciju imunosustava na zglobove, čime se smanjuje bolna upala koja razara, a povezana je s tim stanjem.
Metotreksat nije samo iznimno učinkovit za mnoge pacijente koji boluju od reumatoidnog artritisa, nego također djeluje brže mnogih drugih DMARD-a, pri čemu se poboljšanja katkad zamijete unutar dva tjedna. Dobar je i što se tiče sigurnosti korištenja; manje od 5 posto pacijenata moralo ga je prestati uzimati zbog nuspojava. Metotreksat se obično daje oralno, jedanput na tjedan.

Nuspojave

Budući da metotreksat može uzrokovati oštećenja jetara, pacijenti trebaju provoditi redovite pretrage jetrenih funkcija kako bi se provjerila mogućnost oštećenja te ne smiju piti mnogo alkohola dok uzimaju taj lijek. Trudnice ne bi nikada smjele uzimati metotreksat, jer može uzrokovati teška oštećenja fetusa ili čak i njegovu smrt. Metotreks može također smanjiti brojnost spermija kod muškaraca.

Metotreksat može utjecati na folnu kiselinu i tako prouzročiti manjak tog važnog vitamina. Zato neki liječnici preporučuju svojim pacijentima da svaki dan kao dodatak prehrani uzimaju malu količinu folne kiseline kako bi se spriječila ta mogućnost nedostatka.

Zlato

Od 20-ih godina 20. stoljeća liječenje zlatom bilo je važan način liječenja reumatoidnog artritisa, a ostao je uobičajen izbor sve dok se u SAD-u 80-tih godina 20. stoljeća nije pojavio metotreksat. Može se davati oralno (dnevnim uzimanjem tijekom neodređena vremena), ili injekcijama. Uobičajen način davanja je njegovo injektiranje u mišić jedanput na tjedan tijekom četiri ili pet mjeseci. Nakon toga se injekcije za održavanje razine daju neograničeno dugo, svaka dva do četiri tjedna.
Zlato za oralno uzimanje (Ridaura) lakše se uzima i uzrokuje manje nuspojava, ali je zlato u injekcijama obično učinkovitije. Neki liječnici počinju liječenje oralnim zlatom, a ako ne nastupi očito poboljšanje, prelaze na zlato u injekcijama koje daju sljedećih šest mjeseci.

Način djelovanja

Zlato djeluje sporo, ali pomaže kod sprečavanja upale zglobova, iako stručnjaci nisu sigurni kako do toga dolazi. Zlato se mora uzimati nekoliko mjeseci prije nego što nastupi poboljšanje. Nakon što su uzimali zlato dva ili tri mjeseca, pacijenti mogu zapaziti ublaživanje jutarnje ukočenosti, a upale zglobova, zajedno s bolovima i osjetljivošću, mogu se početi smirivati nakon četiri do šest mjeseci.

Nuspojave

Približno 10 posto djece i odraslih koji se liječe zlatom razviju anemiju, smanjuje im se broj bijelih krvnih stanica, ili im pretraga jetrenih funkcija pokazuje odstupanja od normale. Zlato može oštetiti bubrege i uzrokovati osip na koži koji nestaje kada se doza smanji.

Sulfasalazin

Razvijen 30-ih godma 20. stoljeća, taj lijek nije naširoko upotrebljavan, ali su dojmljivi rezultati iz novijih istraživanja pobudili obnovljeno zanimanje za njega. Taj lijek dobro djeluje na mnoge pacijente koji boluju od reumatoidnog artritisa, a uz to rijetko uzrokuje teške nuspojave. Čini se da je vrlo učinkovit kada se uzima zajedno s metotreksatom.


Način djelovanja

Stručnjaci još ne znaju kako točno sulfasalazin djeluje. Čini se da potiskuje upalno djelovanje reumatoidnog artritisa. Odobren je u UK-u te se tamo naširoko koristi za RA, a u Europi i za ublaživanje bolova i za artritis. Iako još nije odobren u SAD-u, mnogi tamošnji reumatolozi propisuju ga kada drugi lijekovi nisu uspješni.

Nuspojave

Najčešće su mučnina, glavobolje, vrtoglavica, alergijske reakcije kao što su osipi, te želučano-crijevni poremećaji. U rijetkim slučajevima taj lijek može uzrokovati toksična oštećenja stanica krvi i jetara. Osobe alergične na lijekove sa sumporom trebaju izbjegavati sulfasalazin, koji može uzrokovati teške štetne reakcije.

Hidroksiklorokin

Hidroksiklorokin, koji se dugo upotrebljavao za liječenje malarije (na tržištu se pojavljuje pod imenom Plaquenil), postao je lijek za reumatoidni artritis kada su pacijenti koji su patili od malarije zamijetili da im pomaže kod artritisa. Hidroksiklorokin pomaže kod smirivanja bolova osobama koje boluju od reumatoidnog artritisa, ali stručnjaci za artritis imaju o njemu podijeljeno mišljenje: neki preporučuju njegovu upotrebu samo nakon što su se drugi lijekovi pokazali neučinkovitima, a drugi ga smatraju učinkovitim lijekom koji rijetko uzrokuje nuspojave. Da bi se postiglo poboljšanje potrebno je mnogo mjeseci liječenja.

Način djelovanja

Lijek se uzima oralno i gotovo uvijek zajedno s drugim lijekovima. lako stručnjaci nisu posve sigurni kako on djeluje, nekim pacijentima može znatno pomoći. Uzimanje hidroksiklorokina može dovesti i do smanjivanja količina kortikosteroida potrebnih za pomoć kod olakšavanja bolova i upale.

Nuspojave

Uključuju mučninu, kožne osipe, pojavu krvi ili bjelančevina u mokraći, jetrene funkcije koje odstupaju od normale te oštećenje pozadine (fundusa) oka. Pacijenti trebaju pregledati oči svakih tri do šest mjeseci.

Penicilamin

Penicilamin, sintetički izdanak penicilina, najučinkovitiji je kod dviju skupina pacijenata koji boluju od artritisa - kod onih sa specifičnim genskim biljegom HLA-DR2 i kod onih koji ne reagiraju na liječenje drugim lijekovima DMARD. Penicilamin, koji se uvijek uzima zajedno s nekim NSAR-om ili katkad s nekim steroidom, daje se kao posljednja opcija liječenja, jer neke osobe oboljele od artritisa reagiraju samo na penicilamin.

Način djelovanja

Njegova učinkovitost kao lijeka protiv artritisa otkrivena je slučajno. Penicilamin se veže na teške metale kao što je zlato i uklanja ih iz tijela pacijenata Kada je bio upotrebljavan za liječenje predoziranja zlatom kod pacijenata koji su patili od RA-a, pomogao im je kod samog artritisa. Čini se da penicilamin na nepoznate načine djeluje na imunosustav i potiskuje spomenutu bolest.

Nuspojave

Blage nuspojave uključuju gubitak okusa i pojavu krvi u mokraći te odstupanja od normale u pretrazi jetrenih funkcija. U rijetkim slučajevima može se razviti mišićna bolest zvana miastenia gravis, koja uzrokuje slabost mišića. Pacijenti bi za vrijeme uzimanja toga lijeka trebali redovito obavljati pretrage krvi i mokraće.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment