fbpx

Ako patite od osteoartritisa koljena, a nisu vam pomogli ni paracetamol, ni lijekovi NSAR, možda ćete željeti razmisliti o novom postupku koji se zove viskosuplementacija. U njemu se koristi hijaluronska kiselina, prirodni sastojak zglobne sinovijaine tekućine koji pomaže podmazivanju koljena i drugih zglobova.

Godine 1998. MeA (Agencija za kontrolu lijekova) odobrila je pni lijek za viskosuplementaciju za upotrebu kod pacijenata koji pate od bolova u koljenima uzrokovanim osteoartritisom. Aktivna tvar hijaluronska kiselina daje se u pet injekcija u razmaku od tjedan dana. Liječnik vam umrtvi kožu pa hijaluronsku kiselinu (koja je poput želea) uštrca izravno u koljeno.

Način djelovanja

Kada se jednom nađe u zglobu napadnutom osteoartritisom, ona zamjenjuje njegovu vlastitu, izgubljenu hijaluronsku kiselinu. Istraživači uz pomoć nekoliko predloženih mehanizama objašnjavaju načine na kje viskosuplementacija možda pomaže kod ublaživanja bolova u koljenima. Jedna teorija govori kako ona potpomaže sposobnost zgloba da ublaži udare, tako da ublažuje i smanjuje bolove kod pokretanja. Nedavna istraživanja pokazuju da ublaživanje bolova zahvaljujućl viskosuplememaciji može trajati čak i devet do 12 mjeseci te da se injekcije mogu sa sigurnošću ponoviti.

Jedno liječenje viskosuplementacijom stoji oko 1750 kn, iako je dostupno i na račun zdravstvenog osiguranja. Dostupno je i putem nekih privatnih zdravstvenih osiguranja.

Viskosuplementacija nedvojbeno može pomoći nekim pacijentima, ali čini se da su reumatolozi prema tom načinu liječenja zauzeli stajalište »čekaj pa vidi«. Ona može biti osobito korisna za pacijente oboljele od osteoartritisa koljena kojima ne pomažu NSAR-i ili koji takve lijekove ne podnose.

Nuspojave

Obično su blage. Uključuju pojačane bolove i otjecanje koljena, zatim osip, svrbež ili oboje na mjestu uštrcavanja.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment