fbpx

Nesteroidni antireumatici, ili skraćeno NSAR, učinkoviti su za pacijente koji boluju od artritisa, a pate od bolova, upale ili i jednog i drugog - osobito za one koji pate od upalnih tipova artritisa kao što su reumatoidni artritis i ankilozirajući spondilitis.

Lijekovi iz prve linije obrane

Ako protiv bolova od artritisa uzimate neki lijek, vjerojatno je riječ o jednom od mnogih lijekova NSAR koji se nalaze na tržištu, (»nesteroidni« znači da ti lijekovi ne uključuju prednizolon ni druge članove iz skupine kortikosteroidlih lijekova koji također imaju protuupalna djelovanje). Lijekovi NSAR koriste se protiv bolova od artritisa i protiv mnogih drugih bolova, uključujući glavobolje, menstrualne bolove i bolove povezanle sa zubima.

Pacijenti koji su prije imali astmatične napade, osipe ili druge alergijske reakcije na aspirin, trebali bi izbjegavati lijekove NSAR.

Aspirin, koji je prvi put stavljen na tržište 1900. godine, sada je svrstan pod NSAR-e, a svi ni imaju nešto zajedničko; u malim dozama smiruju bolove, a u velikim dozama i bolove i upalu. Mnoge osobe koje pate od osteoartritisa za ublaživanje bolova uzimaju lijekove NSAR - no većini njih nisu potrebne visoke doze, budući da kod OA-a često nije prisutna upala No, osobama oboljelima od OA-a, koje također pate od upale, ili onima koje imaju bilo koji tip upalnog artritisa, uzimanje velikih doza NSAR-a za smanjivanje upale može znatno pomoći, budući da upala oštećuje zglobove i uzrokuje puno bolova.
Mnogi NSAR-i mogu se nabaviti bez recepta, a među ostalima, primjerice, i ibuprofen. Dostupni su pod brojnim trgovačkim nazivima, a neki od njih predstavljaju formulacije većih doza koje se izdaju samo na recept.

Kako uzimati lijekove NSAR a da ne nadražujete želudac

Nadražaj želučano-crijevnog sustava daleko je najčešći (a često i najteži) problem koji donosi uzimanje NSAR-a. Ipak, ako protiv artritisa uzimate NSAR, možete poduzeti nekoliko mjera opreza kako biste se osigurali da nećete nadražiti želudac:

  1. Lijek popijte s čašom vode uz obrok.
  2. Nemojte odmah leći nakon što ste uzeli lijek; pričekajte barem 15 do 30 minuta.
  3. Ograničite unos alkohola na najmanju moguću mjeru, budući da uzimanje NSAR-a uz mnogo alkohola povećava izglede za nadražaj želučano-crijevnog sustava.
  4. Pitajte svojeg liječnika o mogućnosti uvođenja slobodnih dana što se tiče uzimanja lijekova. Nekoliko dana stanke nakon nekoliko dana uzimanja NSAR-a može želucu dati malo vremena da se zaliječi. Ako bolovi i upala postanu prejaki, može se u razdoblju bez NSAR-a pribjeći zamjeni u obliku paracetamola.
  5. Savjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što počnete uzimati različite vrste NSAR-a zajedno, čak i ako namjeravate uzimati te lijekove u niskim dozama. Kombiniranje različitih lijekova NSAR osobito u dozama koje djeluju protuupalno - može uvelike povećati rizik od nadražaja želuca.
  6. Ako povremeno uzimate aspirin, vrste koje sadržavaju sredstva za smanjivanje želučane kiseline - kao što su »puferirani« aspirini - mogu smanjiti nadraživanje želuca, iako nakon duljeg uzimanja oni ne moraju biti blaži za želudac. Enterički obložen aspirin može također pomoći.

Posebna obloga sprečava da se aspirin otopi u želucu; umjesto toga, on se otapa u tankome crijevu. Ipak, nedostatak tog oblika NSAR-a jest što ćete zbog obloge morati dulje čekati kako biste osjetili olakšanje bolova.

»Za« i »protiv« lijekova NSAR

Lijekovi NSAR sprečavaju stvaranje kemikalija koje potiču bolove, a zovu se prostaglandini. Oni potiskuju djelovanje »loših« prostaglandina blokirajući enzim koji se zove ciklooksigenaza (COX) 2.

Dvosjekli mač

No, nažalost, osim što blokiraju COX-2, standardni NSAR-i blokiraju i enzim COX-l, koji proizvodi "dobre" prostaglandine koji štite unutarnju stijenku želuca i ostalih dijelova želučano-crijevnog sustava obnavljajući njihovu sluznicu. Bez tog sloja sluznice, želučano-crijevni sustav može se oštetiti uvijek prisutnim kiselim i nagrizajućim probavnim sokovima. Ne iznenađuje da će NSAR-i koji se koriste u velikim dozama, zbog čega se i mogu dobiti samo na recept, vjerojatnije uzrokovati probleme od onih koji se mogu nabaviti bez recepta.

Ako imate povećani rizilk od razvoja želučano-crijevnih komplikacija, možda biste trebali probati kombinaciju diklofenaka i misoprostola. Taj lijek udružuje diklofenak NSAR s mizoprostolom, umjetnim prostaglandinima koji pomažu zaštititi želučano-crijevni sustav.

Uz to što NSAR-i pomažu smiriti bolove i upalu, oni mogu uzrokovati i velike želučano-crijevne probleme, uključujući čireve i obilno krvarenje. Svake se godine u UK-u zbog teških želučano-cr0evnih problema u bolnicu primi 1 do 2 posto svih pacijenata koji uzimaju NSAR-e, a tim lijekovima pripisuje se približno 2500-3 000 smrtnih slučajeva. No, te statističke podatke treba pogledati i iz drugoga kuta: NSAR-i su jedna od najomiljenijih vrsta lijekova, a većina osoba koje ih uzimaju nemaju nikakvih težih komplikacija.

Odaberite pravi NSAR

Svi lijekovi NSAR djeluju u osnovi na isti način pa se može očekiva da će pacijenti imati koristi bez obzira na to koji NSAR uzimali. No. pacijenti koji boluju od artritisa na NSAR-e reagiraju individualn vrlo često, pacijentima koji ne zamjećuju poboljšanja od uziman jednog NSAR-a bit će sasvim dobro kada počnu uzimati neki drugi.
Katkad pacijenti moraju iskušati nekoliko različitih NSAR-a prije nego što pronađu pravi, a to znači pronaći onaj lijek koji je ujedno. učinkovit i ne uzrokuje nuspojave. Opće je pravilo da će se, ako vam neki NSAR bude djelovao, to vidjeti unutar sedam do 14 dana.

Američki fakultet za reumatologiju preporučuje da bi pacijenti koji boluju od osteoartritisa trebali izbjegavati indometacin, budući da su neka istraživanja navela na zaključak da dulja upotreba tog NSAR-a može ubrzati propadanje hrskavice. U UK-u se taj lijek obično izbjegava, a umjesto njega upotrebljava se ibuprofen koji nosi manji rizik od želučano-crijevnih problema.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment