fbpx

Raspitajte se kada uzimate novi lijek, raspitajte se o mogućim međusobnim djelovanjima s drugim lijekovima te postoje li posebne upute u vezi s apsorpcijom lijeka. Naprimjer, je li ga važno uzeti između obroka, uz obrok ili prije samog odlaska na počinak? Također, pitajte liječnika koja je najniža moguća doza lijeka koja vam može smanjiti bolove i upalu. Što je niža doza, niži su i izgledi da ćete patiti od teških nuspojava.

Nuspojave

Budući da mnogi lijekovi za artritis mogu uzrokovati anemiju, čir na želucu i druge želučano-crijevne nuspojave, te oštećenja bubrega i jetara, pazite da vas liječnik naruči na odgovarajuće laboratorijske pretrage. Također, nemojte pomiješati alergijsku reakciju s nuspojavom: alergijske reakcije obično izazivaju osip i svrbež, a nuspojave su često mnogo teže.

Novi lijekovi

Kada zajedno s liječnikom odlučite da vam je potreban novi lijek, vaš bi vam liječnik trebao objasniti na koji se način pretpostavlja da će taj lijek djelovati, koliku dozu trebate uzimati i koje su moguće nuspojave. Osim toga, liječnik bi vas trebao uputiti da se nakon jednog do dva tjedna vratite na sigurnosnu kontrolu. Trebate ga izvijestiti o svim neugodnim simptomima kao što su proljev, bolovi u trbuhu, glavobolje, zamagljen vid ili pospanost.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment