fbpx

Utjecaj uma i vlastitih vjerovanja može blagotvorno djelovati na zdravstveno stanje, a studije su potvrdile kako je placebo efekt učinkovit u 30 posto slučajeva.

Moć uma i vjerovanja utječe na djelovanje lijekova, pa prema tome pacijenti vjeruju da određena tvar ili lijek blagotvorno djeluje na njihovo zdravlje iako su na primjer uzeli samo tabletu fruktoze. Njihov je um uvjeren kako prima propisani lijek od kojeg će mu biti bolje, a ne lažnu zamjenu i u skladu s time se tijelo oporavlja. Taj pozitivan način razmišljanja učinkovit je u 30 posto slučajeva, potvrdile su studije.

Placebo efekt potiče proizvodnju prirodnih boraca protiv boli

U liječenju bolova placebo lijek djeluje jednako učinkovito kao i doza od osam miligrama morfija, utvrdila je studija američkog Sveučilišta Michigan. Placebo učinak potiče u mozgu proizvodnju prirodnih boraca protiv boli, endorfina.

Skuplji placebo lijekovi učinkovitiji su od jeftinijih

Placebo lijek vrijedan pet kuna i onaj od 15 kuna nemaju isto djelovanje, pokazalo je istraživanje američkog Sveučilišta Duke. Dvije skupine ispitanika dobile su lijekove od pet kuna i od 15 kuna, s time da se radilo o istom placebo lijeku. Grupa koja je primila skuplji lijek osjećala je poboljšanje u 85 posto slučajeva, a ona koje je primila jeftiniji tek u 61 posto slučajeva.

akupunktura

"Lažna" akupunktura smanjuje bol bolje od "lažnog" lijeka

Učinkovitost placeba ovisi o tipu terapije, potvrdili su znanstvenici s Harvarda. Prema tome akupunktura je učinkovitija od lijekova, iako ni jedna ni druga terapija nisu bile ništa drugo osim placeba. Kod pacijenta na akupunkturi bol se brže smanjila, nego kod onih koji su uzimali lijekove.

Učinak može trajati godinama

Dvogodišnja kanadska studija potvrdila je da učinak placeba može trajati godinama. Tijekom studije na 613 pacijenata, 303 njih je dobivalo placebo lijek, a ostali su primali Proscar, lijek za probleme s prostatom. Iako je prostata nastavila rasti, što može utjecati na uriniranje, kod svih ispitanika na placebu i nekoliko godina nakon studije stanje mokrenja se popravilo. Većina njih je zbog toga odbila prestati uzimati lijekove iako su saznali da je riječ o placebu.

Placebo je kod osteoartritisa učinkovit kao i lijekovi protiv bolova

Ovaj je fenomen najvidljiviji u bolestima kao što su depresija, napadaj panike i tjeskoba. Analiza 12 studija na 2862 djece u dobi do 12 godina pokazala je kako placebo ima itekako velik utjecaj na zdravlje. Skoro 47 posto djece reagiralo je placebo jednako dobro kao i oni na antidepresive.
Slično djelovanje placebo lijekovi imaju i na osteoartritis. Oni u jednakoj mjeri olakšavaju bolove kao i paracetamol, dokazali su australski znanstvenici.

Izvor: www.24sata.hr

Comments powered by CComment