fbpx

Vitamin D je od presudne važnosti za zdrave kosti, jer on pomaže tijelu apsorbirati kalcij, ključni sastojak kostiju. No, budući da se kosti u zglobu sastaju s hrskavicama, vitamin D može utjecati i na osteoartritis.

 Način djelovanja

Istraživači vjeruju da »otpornost« kostiju - a to je njihova sposobnost da podnesu aktivnosti u kojima nose težinu i druga opterećenja - može utjecati na to hoće li se OA pogoršati ili neće. Zato osobama koje boluJu od osteoartritisa, a imaju i "mekane" kosti - možda zbog nedovoljnog unosa vitamina D - OA može predstavljati još teži problem. Vitamin D također izravno utječe na hrskavicu, potičući stanice koje proizvode hrskavi.cu da je naprave više.

 

Imajući sve to na umu, istraživači iz projekta »Framingham« odlučili su istražiti može li vitamin D dobiven prehranom utjecati na osteoartritis. Svoje su istraživanje proveli istim osnovnim metodama kojima su se koristili prije u istraživanju antioksidansa.

Osim vitamina D iz hrane, mi sintetiziramo vlastiti vitamin D kada nam je koža izložena sunčevim (i umjetnim) ultraljubičastim zrakama - zbog čega se on naziva i sunčani vitamin. Tako su istraživači ispitivali ne samo količine vitamina D u prehrani sudionika, nego su, kako bi stekli potpuniji uvid u prisutnost vitamina, mjerili razine vitamina D u njihovoj krvi.

Uvjerljiv dokaz

Za vitamin D utvrđeno je da ima važan utjecaj na OA. Osobe koje su uzimale malo vitamina D, a i razine u serumu su im bile niske, imale su triput veću vjerojatnost da im se pogorša OA koljena nego one osobe koje su uzimale velike količine toga vitamina, a imale su i visoke razine u seru mu. Uz to, niske razine toga vitamina u serumu bile su povezane s propadanjem hrskavice u koljenu.

Zaključak

Dokazi iz SAD-a govore da bi za održavanje zdravih kostiju i hrskavice trebalo uzimati najmanje preporučenu dnevnu količinu vitamina D (5 mcg), što je dnevna potreba i prema propisima Europske unije; preporučena dnevna količina u SAD-u za osobe starije od 50 godina je 10 mcg na dan. Možete povećavati svoje razine vitamina D više se izlažući suncu ili uzimajući multivitaminski pripravak koji sadržava vitamin D.

vitamin d sun

Kada vitamin D postane otrovan

Budući da se vitamin D otapa u masnoćama, ne izlučuje se brzo pa se u ljudskom tkivu može lako nagomilati do otrovnih razina. Previše vitamina D može uzrokovati taloženje kalcija u tijelu, što uzrokuje teško oštećenje bubrega i krvožilnog sustava.
Igrajte na sigurno izbjegavajući dodatke prehrani s vitaminom D. Vrlo je tanka granica između sigurnih i otrovnih razina, a većina nas dobije sav potreban vitamin D u samo 10-15 minuta šetnje na podnevnom suncu, dvaput ili triput na tjedan.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment