fbpx

Prije 60-ih godina 20. stoljeća kirurgija nije mogla mnogo pomoći kod osteoartritisa. Tada je bilo uobičajeno izgladiti nepravilne zglobne površine ili ukočiti zglob, što pomaže kod bolova, ali uzrokuje druge probleme - zamislite kako pokušavate hodati dok vam je koljeno blokirano. 

zuzi_jelinek_nakon_operacije_kukaNovi zglobovi i više od toga

Daleko najveći napredak u kirurškom liječenju artritisa ugradnja je potpuno novog zgloba umjesto onog napadnutog artritisom. Taj se postupak zove potpuna artroplastika. Danas se mnogi zglobovi mogu zamijeniti umjetnima, uključujući ramena, laktove, zglavke, zglobove prstiju, gležnjeve pa tak i zglobove nožnih prstiju.

No, najčešće i najuspješnije operacije ugradnje umJetnog zgloba odnose se na ugradnju umjetnoga kuka i koljena.
Svake godine u Ujedinjenom kraljevstvu izvede se otprilike 44 000 operacija ugradnje umjetnoga kuka i više od 35 000 ugradnji koljena. Taj postupak smiruje simptome artritisa koljena i kukova u približno 95 posto slučajeva - što je mnogo veći postotak uspjeha nego kod bilo koje druge uobičajeno izvođene operacije zbog artritisa.

Je li operacija ono što vam treba?

Sljedećih se šest ključnih pitanja morate zapitati želite li odrediti jeste li kandidat za kirurški postupak:

 • Onemogućuju li vam bolovi previše životnih užitaka?
 • Jesu li vam potrebni jaki lijekovi protiv bolova?
 • Jeste li probali sve druge mogućnosti za borbu s bolovima?
 • Jesu li vaši ciljevi realni?
 • Jeste li, koliko možete biti, fizički spremni za aktivnosti?
 • Jeste li bili u prilici o rizicima koje nosi operacija raspraviti sa stručnjakom zdravstvene zaštite?

Ako se nakon mnogo razmišljanja odlučite za operaciju, vaš liječnik opće prakse moći će vas ciljano uputiti kirurgu ortopedu u najbližu bolnicu. Kirurg ortoped doktor je medicine koji je prošao opsežnu izobrazbu za dijagnosticiranje i kirurško liječenje mišićno-koštanog sustava, uključujući kosti, zglobove, ligamente, tetive, mišiće i živce. Ako se odlučite za liječenje u privatnoj klinici, trebali biste imati na umu sljedeće:

 • Vaš liječnik opće prakse može vas i u tom slučaju uputiti, ali vi možete i sami obaviti dio posla i naći zaista najboljeg specijalista u vašoj bližoj okolici. Možete se probati raspitati kod drugih članova na moj-artritis.com, te zatražiti njihove preporuke.
 • Ako ćete se liječiti na trošak zdravstvenog osiguranja, izbor liječnika možda će odrediti osiguravatelj koji će zahtijevati da operacije izvedu određeni kirurzi u određenim bolnicama.

Ugradnja umjetnih zglobova: metode se stalno usavršavaju

Kod osoba čiji su zglobovi teško oštećeni osteoartritisom ili reumatoidnim artritisom, ugradnja umjetnog zgloba može biti Božji dar. Operacija nudi čudesno poboljšanje za osobe s teškim invaliditetom koje bi inače bile osuđene provesti život prikovane za krevet ili u invalidskim kolicima.
Prvi ugrađeni umjetni zglob bio je kuk, u pionirskom pothvatu koji je u 60-im godinama 20 stoljeća vodio kirurg iz UK-a, Sir John Charnley. Kod te se operacije uklanja cijeli zglob koji se zamjenjuje umjetnim, izrađenim od trajne plastike, metala ili keramike. Zahvaljujući napretku tijekom godina, ugradnje umjetnoga kuka i koljena danas su vrlo uspješne operacije čiji je postotak neuspjeha samo l ili 2 posto.

I što sada?

Pacijenti se obično vrate kući četiri do pet dana nakon operacije. Većina uspijeva hodati dva do tri mjeseca nakon operacije kuka te oko tri mjeseca nakon ugradnje umjetnoga koljena (morate biti svjesni da se nakon operacije koljena može očekivati više poslijeoperacijskih bolova). Za potpun oporavak nakon operacije ugradnje umjetnoga kuka ili koljena može biti potrebno i godinu dana.

Razvoj kirurgije

Svi se umjetni zglobovi na kraju istroše. Na sreću, zahvaljujući današnjim novijim materijalima i poboljšanim kirurškim tehnikama, za većinu se zglobova može očekivati da će trajati 20 godina ili više. Zglobovi se brže troše kod mlađih ljudi čija ih viša razina aktivnosti više opterećuje i napreže. Ponovljena ugradnja umjetnog zgloba (taj se postupak zove revizija artroplastike) nije toliko uspješna kao prva operacija ugradnje; javlja se više bolova, a sloboda pokreta je manja. Zapravo, moguća potreba za drugom operacijom čest je razlog odgode prve operacije koliko je god moguće.

S druge strane, savjet nekih liječnika - »odgodite ugradnju umjetnog zgloba sve dok možete izdržati bolove« - čini se da nije u skladu s misijom pacijenta koji se želi suživjeti sa svojim artritisom. Današnje operacije ugradnje umjetnoga kuka i koljena gotovo su uvijek uspješne i dosljedno pružaju potpuno ili gotovo potpuno oslobađanje od bolova mnogo godina.

Istraživanje objavljeno u travanjskom broju američkog časopisa Kirurgija kostiju i zglobova 2000. godine pokazalo je da se mnoge osobe ne moraju brinuti o upuštanju u drugu operaciju ugradnje umjetnoga kuka. Istraživači koji su pratili pacijente nakon operacija ugradnje umjetnoga kuka izvedenih u razdoblju između 1970. i 1972. godine, ustvrdili su da je 90 posto od 327 ugrađenih kukova i dalje funkcioniralo ili do smrti pacijenta, ili više od 25 godina nakon operacije kod pacijenata koji su i dalje bili živi. Današnji umjetni kukovi trebali bi trajati još i dulje, budući da se upotrebljava bescementna tehnika koja osigurava čvršći spoj.

Operacija bez ljepila

Danas se može izvesti bescementna ugradnja umjetnoga kuka, osobito kod osoba normalnih kostiju, mlađih od 60 godina. Dijelovi umjetnog zgloba na kojima nema cementa imaju vrlo kvrgavu površinu u koju urastaju pacijentove kosti - sidreći se tako na prirodan način.

Nedostatak - Kosti nekih starijih pacijenata koji pate od osteoporoze možda se neće moći dobro povezati s takvom vrstom umjetnog zgloba, budući da njihove kosti jednostavno nisu dovoljno čvrste.

S povjerenjem u operaciju

Ako odlučite ići dalje, ovdje su vam neka pitanja koja biste možda htjeli postaviti ili istražiti prije nego što se podvrgnete operaciji ugradnje umjetnog zgloba:

 • Koji je postotak uspješnosti te operacije? Q Ima li kakvih mogućih komplikacija?
 • Kako ću se osjećati nakon operacije i što trebam znati o poslijeoperativnom tijeku?
 • Koliko bi mi vremena moglo trebati za oporavak od operacije?
 • Koliko godina radi moj kirurg?
 • Hoće li kirurg provoditi postupak ugradnje umjetnog zgloba sam? Ako neće, tko će mu pomagati pri operaciji?
 • Hoće li kirurg biti cijelo vrijeme u operacijskoj dvorani?
 • Koliki je postotak zaraze bakterijom MRSA u bolnici u kojoj ćete se podvrgnuti operaciji? Koji su ondje postupci na raspolaganju za slučaj zaraze?

Druge mogućnosti

Ako vam lijekovi ili drugi nekirurški načini liječenja ne pomažu - a još vam ne treba umjetni zglob - možda će vam olakšanje donijeti neki od ograničenih kirurških postupaka.

Artroskopija

Kod tog minimalno invazivnog postupka, znanog i kao »operacija kroz ključanicu«, operacija se izvodi kroz male rezove u koži. U liječenju artritisa, artroskopija se uglavnom izvodi na koljenima. Može biti posve uspješna kod ublaživanja bolova i ukočenosti, osobito osobama s relativno blagim simptomima u koljenu koji se nisu smirili vježbanjem, uzimanjem lijekova ni drugim načinima liječenja. Postupak se može upotrijebiti za zaglađivanje nepraviInih površina hrskavice, uklanjanje komadića hrskavice ili koštanih izraslina koje su se odlomile pa su slobodne u koljenskom zglobu, ili za uređivanje neravnih rubova ligamenata koji se troše ili kidaju.

Artroskopija se može izvesti pod lokalnom anestezijom, a pacijenti uglavnom napuštaju bolnicu isti dan. Potpuni oporavak uslijedi nakon dva do četiri tjedna, katkad čak i prije. Olakšanje bolova koje donosi artroskopija obično traje samo dvije do tri godine - puno kraće nego kad je riječ o ugradnji umjetnog zgloba. No, za osobe koje si ne mogu priuštiti dulji oporavak potreban nakon ugradnje umjetnog zgloba, možda je rješenje baš artroskopija.

Osteotomija

Neprirodan položaj kostiju kuka ili koljena može dovesti do napredovanja osteoartritisa. Takva situacija može zahtijevati osteotomiju - kirurški postupak pri kojem se izrezuju klinovi jedne ili obiju kosti koje nose tjelesnu masu, a sastaju se u zglobu; postupak ispravlja položaj kostiju i premješta težinu tijela na preostalu zdravu hrskavicu. Osteotomija koljena zahtijeva samo dan ili dva boravka u bolnici; nakon osteotomije kuka potreban je nešto dulji ostanak. Za potpun oporavak potrebno je četiri do šest mjeseci.
Osteotomija je najučinkovitija kada je neprirodan položaj kostiju uzrokovao trošenje hrskavice samo na jednom području zgloba. Postupak može obično smiriti simptome prosječno sedam do 10 godina. Osteotomije su osobito korisne kod vrlo mladih, aktivnih pacijenata s nepravilnim položajem kostiju kuka ili koljena. Njima osteotomija može pomoći kod sprečavanja osteoartritisa i kod odgađanja potrebe za operacijom ugradnje umjetnog zgloba za srednje godine ili kasnije.

Sinoviektomija

Pri tom postupku, koji je obično rezerviran za pacijente koji pate od RA-a, a najčešće se izvodi na koljenu, kirurzi uklanjaju upaljenu sinovijaInu zglobnu opnu, tkivo koje tvori unutarnju stijenku zgloba. SinovijaIna opna mjesto je na kojem se događa upala pa njezino uklanjanje može spriječiti oštećenje hrskavice i kostiju zgloba
Druga korist od uklanjanja upaljenog sinovijalnog tkiva smanjenje Je upale i bolova u zglobu. Nažalost, sinoviektomija nije trajno rješenje, budući da je teško ukloniti sve sinovijalno tkivo - a ono se može i obnoviti.

Artrodeza

Taj postupak, poznat i kao stapanje (fuzija) zgloba, najbolje se izvodi na malim, obično zbog RA-a oštećenim i nestabilnim zglobovima, kao što su zglobovi prstiju na rukama i nogama. Zglob se trajno zakoči metalnim vijcima ili posebnom masom, što smanjuje bolove. Taj je postupak osobito uspješan na zglavcima, gdje smanjuje bolove te istodobno dopušta korištenje šake, i na gležnjevima.

Rekonstrukcija prednjeg dijela stopala

To je jedan od najstarijih i najuspješnijih kirurških postupaka za pacijente koji pate od reumatoidnog artritisa - i jedna od rijetkih operacija kod kojih je dobar rezultat gotovo zajamčen. Izvodi se kada su svi, ili gotovo svi, pacijentovi metatarzofalangealni zglobovi (oni koji povezuju prste na nogama sa stopalom) teško oštećeni. Kirurg izrezuje napadnute zglobove, pri čemu na njihovu mjestu ostaje meko tkivo, a dobije se iznenađujuće stabilna osnovica za hodanje.

Comments powered by CComment