fbpx

cijepljenjeCjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole daju se u trovalentnom cjepivu, znači tri cjepiva u jednoj injekciji, pa može biti teško razlikovati reakcije na svako pojedino cjepivo od reakcije na kombinirano.

S cjepivom MO-PA-RU najčešće se povezuju pečenje i probadanje na mjestu uboda, umor, grlobolja, curenje iz nosa, glavobolja, vrtoglavica, povišena temperatura, osip, mučnina, povraćanje ili proljev i bol u limfnim čvorovima.

Različite mjere opreza

Mjere opreza razlikuju se za proizvode različitih proizvođača cjepiva. Jedan od proizvođača, Merck and Company naveo je i sljedeće moguće loše posljedice na njihovo MO-PA-RU cjepivo: panikulitis, netipične ospice, gubitak svijesti, pankreatitis, dijabetes, artritis, artralgiju, encefalitis, anafilaksu, encefalopatju, parestezije, rinitis, trombocitopeniju, Guillain-Barreov sindrom, pneumonitis, upalu srednjeg uha, živčanu gluhoću, upalu testisa, smrt.
Anafilaktički šok je teška, akutna, potencijalno smrtonosna alergijska reakcija, iako je takva posljedica rijetka. Obično se manifestira u nekoliko minuta do nekoliko sati nakon izlaganja antigenskoj tvari. Ako se odmah liječi, obično adrenainom, najčešće prođe bez posljedica, pa se preporuča da adrenalin uvijek bude prisutan u davanju cjepiva.

Alergijske reakcije na cjepivo protiv zaušnjaka su rijetke, no kad se pojave vjerojatno su povezane sa sastojcima cjepiva kao što su želatinozni stablizatori ili bjelančevine jaja. Međutim, anafilaktički šok se može manifestirati i u osoba bez prethodnih znakova osjetljivost, a osobe alergične na jaja ne pokazuju uvijek osjetljivost na cjepivo. Osobe osjetljive na neomicin također mogu imati reakcije na ovo cjepivo jer ono sadrži tragove antibiotika.

Jedna je od najzanimljivijih veza između cjepiva protiv ospica i upalne crijevne bolesti, sve češćeg problema u američkoj populaciji. Mnogi dokazi potvrđuju pojavu aseptičnog meningitisa nakon davanja MO-PO-RU cjepiva, a ona je vjerojatno povezana s komponentom cjepiva protiv zaušnjaka. Usprkos čestim neurološkim problemima koji su reakcija na ovo cjepivo i činjenici da je 30 do 40 posto prirodnih slučajeva blago i asimptomatično, mnogi znanstvenici smatraju da su rizici od cjepiva posve opravdani uzme li se u obzir da postoji veća vjerojatnost i opasnost od dugoročnih posljedica prirodne zaraze zaušnjacima, kao što su trajna živčana gluhoća.
Cjepivo protiv rubeole smanjilo je sindrom urođene rubeole, a to je važan doprinos u prevenciji gluhoće, mentalne retardiranosti i smrti ploda, što su posljedice bolesti kada se njome zarazi fetus tijekom trudnoće. Iako ne treba odbaciti cjepivo i vratiti se vremenima kada je stopa urođene rubeole bila visoka, mora se priznati da se s cjepivom povezuju neke štetne posljedice kao što su artritične smetnje i tvrdokorna infekcija rubeole koja može prouzročiti dijabetes melitus ovisan o inzulinu i autizmu.

Izvor: cuvarkuca.hr

Comments powered by CComment