fbpx

Novi postupak zvan implantacija autolognih hondrocita  može u nekim slučajevima obnoviti hrskavicu

Novi kirurški postupak

Kada se jednom hrskavica ošteti, ozljeda obično dobiva trajni karakter. No, novi postupak zvan implantacija autolognih hondrocita (engl. kratica: ACI) može u nekim slučajevima obnoviti hrskavicu. ACI je u UK-u dostupan u Kraljevskoj nacionalnoj ortopedskoj bolnici u Stanmoreu i Ortopedskoj bolnici Agnes Hunt i Robert Jones u Oswestryju. (Ne znamo da li je dosupno u Hrvatksoj).

Način djelovanja

Prvo se iz pacijentove zdrave hrskavice uzme komadić koji sadržava nekoliko tisuća hondrocita (stanica koje stvaraju hrskavicu) pa se zatim šalje u laboratorij gdje se uzgaja u kulturi stanica na petrijevoj zdjelici. Stanice hrskavice potiču se na razmnožavanje sve dok im broj ne bude približno 100 milijuna.

Laboratorij tada zamrzne dobivene stanice i šalje ih natrag pacijentovu liječniku koji hrskavicu ponovno uvodi kirurški otvarajući koljenski zglob, krpajući ga, a zatim kroz "zakrpu" uštrcava novu hrskavicu u oštećeno područje.

Nakon što se koljeno ponovno zašije, stabilizira se ortopedskim pomagalom dok se nova hrskavica ne "uhvati". Budući da je usađena hrskavica pacijentova vlastita i nema rizika da će je imunosustav odbaciti, postupak se pokazao vrlo uspješnim. Nažalost, ujedno je i vrlo skup (približno 65 000 kn), pa se za sada smatra prikladnim samo za odabranu skupinu pacijenata koji imaju specifične ozljede koljena ili oštećenja hrskavice, ali možda se na kraju pokaže korisnim za liječenje gubitka hrskavice kod osteoartritisa.

Postoje neka nagađanja da se uspjeh implantacija autolognih hondrocita (ACI) može poboljšati brzim presađivanjem uzgojenih hondrocita u oštećenu hrskavicu. To se može postići uzgajanjem stanica na mjestu blizu operacijske dvorane, čime se izbjegava odgoda zbog njihova prijenosa s nekog drugog mjesta.

Osim ove metode u svijetu se razvijaju i druge metode bazirane na implantaciji matičnih stanica.

Comments powered by CComment