fbpx

Starije-osobe

Dana 16. prosinca 1991. Glavna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je rezoluciju 46/91 koja sadrži načela Ujedinjenih naroda za starije ljude, a svrha im je poboljšati život u starijoj dobi. Potaknute su vlade svih zemalja da uključe ova načela u svoje nacionalne programe uvijek kada je to moguće.

Potaknuti neiscrpnom životnom energijom starijih osoba te osluškujući njihove potrebe Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje odlučio je izdati treće izdanje Vodiča za starije građane grada Zagreba.

 

Današnji način života te proces globalizacije koji izaziva različite promjene u društvu dovodi do sve većeg otuđenja ljudi i socijalne izoliranosti čemu su posebice izložene osobe starije životne dobi kao jedna od najranjivijih skupina društva.

Međutim, iskustva potvrđuju kako je starija dob i razdoblje života u kojem do izražaja dolaze interesi za koje u radno aktivnoj dobi većina nije imala vremena ili mogućnosti realizirati. Svakom novom publikacijom traže se odgovori na potrebe starijih osoba kako bi i nadolazećim generacijama utrli put u spoznavanju bitnog. Prilikom izrade Vodiča glavna vodilja bila je informacije učiniti dostupnima i korisnima.

Ova publikacija pripada starijim osobama čija mudrost i iskustvo proizlaze iz prošlosti koju su gradili, sadašnjosti koju stvaraju i budućnosti koju ostavljaju djeci i unucima, a to je nepresušni izvor života i energije.

Vodič za starije osobe je vrlo iscrpno obuhvatio veliki broj tema koje mogu interesirati starije osobe, a neke od njih su informacije vezane uz; Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Upravu za socijalnu skrb, Odjel za zaštitu osoba s invaliditetom, Domove za starije i nemoćne osobe, Socijalnu zaštitu, Zdravstvenu zaštitu, Zdravstvene ustanove, popis ljekarni Zagreb, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Udruge za pomoć starijim osobama, Udruge umirovljenika, Maticu hrvatskih umirovljenika grada Zagreba, Sindikat umirovljenika Hrvatske, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Caritas zagrebačke nadbiskupije, Zaklade, Kulturu, Kazališta, Kina, Koncerte, Muzeje, Galerije, Knjižnice, Obrazovanje za starije osobe , Sport za starije osobe , Mirovinsko osiguranje, te razne druge korisne informacije.

Comments powered by CComment