fbpx

Ta je bolest vrlo slična gihtu, ali njezin uzrok su razni oblici kristala - u ovom slučaju to su kristali kalcijeva piro fosfat-dihidrata koji se obično stvaraju bez ikakva povoda. Pseudogiht je uobičajen među starijim osobama, napada približno 3 posto osoba u šezdesetim godinama života i čak polovicu svih osoba starijih od 90 godina.

Uzroci i simptomi

Iako uzrok pseudogihta nije poznat, on se može pojaviti kod osoba kod kojih je povišena razina kalcija u krvi, povišena razina željeza u tkivima ili kod kojih je razina magnezija u krvi preniska.

Simptomi pseudogihta vrlo su raznoliki. Neke osobe pate od napadaja bolnog artritisa, obično u koljenima, zglavcima ili drugim relativno velikim zglobovima. Drugi pate od potmulih, kroničnih bolova i ukočenosti u zglobovima ruku i nogu, koje liječnici mogu pomiješati s reumatoidnim artritisom. Pseudogiht se obično dijagnosticira na isti način kao i giht - uzimanjem tekućine iz zgloba pomoću igle.

Što se može poduzeti

Protu-upalni nesteroidni lijekovi se koriste za smanjivanje bolova i upale, a kolhicin se može davati intravenozno kako bi smanjio upalu i bolove za vrijeme napadaja.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment