fbpx

Reiterov sindrom kronična je upalna bolest koja se pojavljuje povremeno, a napada ne samo zglobove (obično počinje u koljenima, stopalima ili gležnjevima), nego i ostale dijelove tijela, osobito mokraćnu cijev te oči, kod kojih se može javiti upala spojnice oka (konjuktivitis) Sindrom je najčešći kod muškaraca dobi između 20 i 40 godina, kod kojih se razvija nakon infekcije spolno prenosivom bolešću, a pojavljuje se i kod osoba s genskim pretpostavkama koje se mogu povezati s genom HLA-B27.

Reiterov sindrom naziva se i reaktivnim artritisom jer se čini da je upalaz globa reakcija na infekciju nekog drugog dijela tijela, a ne zglobova.

Uzroci i simptomi

Ta je bolest uzrokovana neuobičajenom reakcijom tijela na infekcije (bilo spolno prenosive bolesti, bilo infekcije probavnog sustava). Simptomi uključuju upalu mokraćne cijevi, upalu spojnice oka te upalu i bolove u zglobovima - obično u koljenima i nožnim prstima te područjima gdje se tetive spajaju za kosti, kao što su pete.

Nova istraživanja pokazuju da mikroorganizmi često uzrokuju reumatoidni artritis i druge reumatske bolesti kod čimpanza, štakora, svinja, peradi i drugih domaćih životinja. Dva krivca među njima su mikoplazme i klamidija - parazitska bakterija koja izaziva Reiterov sindrom u vezivnom tkivu osoba s genskom sklonošću.

Kombinacija simptoma u zglobovima, spolnim organima, mokraćnim organima, koži i očima navodi liječnika da posumnja na Reiterov sindrom. Budući da se ti simptomi ne moraju pojaviti istodobno, bolest može biti neprepoznata nekoliko mjeseci. Ne postoje jednostavne laboratorijske pretrage koje bi mogle potvrditi dijagnozu.

Što se može poduzeti

Za liječenje infekcije obično se koriste antibiotici, a NSAR-i mogu svesti bolove i upalu zgloba na najmanju moguću mjeru. Premda se pacijent često oporavi, artritički simptomi mogu se pojavljivati i nestajati još mnogo godina.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment