fbpx

trbuhBole vas leđa?

Infekcija koja u tišini pogađa spolno aktivne muškarce i žene, a neliječenjem dovodi do komplikacija s reproduktivnim organima, može ostaviti trag i na – zglobovima.

Klamidijska infekcija mogla bi imati ulogu u razvoju jedne vrste artritisa naziva nediferencirana spondiloartropatija (uSpA), prema rezultatima nove studije.

Taj oblik artritisa je jedan tip spondiloartropatija (SpA), skupine bolesti koje imaju zajednička klinička obilježja, kao što su bolna leđa i upale hvatišta tetiva za kost. Druge SpA uključuju ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, artritis povezan s upalnom bolesti crijeva i reaktivni artritis (ReA).

Chlamydia trachomatis ili Chlamydia pneumoniae često uzrokuju ReA. Nova studija, koja je objavljena u časopisu Arthritis and Rheumatism promatrala je postoji li povezanost između tih dviju infekcija i uSpA.

Klamidija

Kod žena, infekcija klamidijom najčešće uzrokuje cervicitis i uretritis. Upala vrata maternice ili cervicitis je najčešća spolno prenosiva bolest u svijetu i kod nas. Pretpostavlja se da je oko 9% spolno aktivnih žena u dobi od 16-40 godine života zaraženo s klamidijom. Učestalost je nešto viša u spolno aktivnih adolescentica gdje iznosi 15-25%. Nerijetko se uz klamidijsku infekciju nađe i infekcija Humanim papiloma virusom, HPV-om.

Istraživači s University of South Florida uspoređivali su uzorke krvi i sinovijalne tekućina 26 pacijenata koji su imali kronični uSpA ili ReA induciran kalmidijskom infekcijom sa sinovijalnom tekućinom pojedinaca iz kontrolne skupine koji su imali osteoartritis.

Istraživači su pronašli da je učestalost klamidijskih infekcija kod pacijenata s uSpA bila 62% u usporedbi s 12% u kontrolnoj skupini.

Izvor: magazin.net.hr

Comments powered by CComment