Koja je razlika između artritisa i artroze? - Moj-artritis Zajednica

Artritis je stanje popračeno upalom zglobova dok je artroza degenerativna bolest kod koje je hrskavica oštećena zbog trenja i trošenja. 

Artritis je termin koji se općenito koristi za gupu od oko 100-tinjak reumatskih stanja.  Ta stanja mogu zahvaćati zglobove, mišiće, ligamenta, kao i unutrašnje organe.  Vaš doktor će postaviti dijagnozu na osnovu pregleda i testova koji načeće uključuju pretrage krvi i radiološke pretrage. Crvenilo, oticanje, povećana temperatura i bol u zglobu su uobičajni upalni znakovi povezani s artritisom.

Artroza je "normalna" degenerativna promjena povezana s starenjem. Zahvaća hrskavicu koja postaje hrapava, neravana i istrošena.  Istrošena hrskavica uzrokuje bol, gubital pokretljovosti i snage mišića.

Da li znate da aktivnost i redovita vježba pomažu boljem hranjenju hrskavice? Hrskavice je otporno tkivo koje štiti kosti i potrebno joj je kretanje kako bi mogla absorbirati nutrijente iz svoje okoline.  Ativnost van pomaže da svoje zglobove održite zdravima.

Trebali bi se posavjetovati s stručnjacima prije nego što počenete dizati utege ili trčati maraton.  Bez obzira na to da li imate artritis ili artroza trebali bi se posavjetovati s lječnikom, koji vam može pomoći u odabiru lijekova koji mogu ublažiti vaše simptome. Također je poželjno posavjetovati se s fizioterapeutom, koji će vas uputiti u vježbe pogodne za vas. Fiziopterapeut će procjeniti vaše stanje i razviti program vježbi koje su pogodne za vas.  Također vam može s tretmanima ultrazvukom, toplinom/hladđenjem ili strujama pomoći da se rješite nekih simptoma koje imate.

Pridružite nam se!

Pronađite srodnu dušu za druženje, razmjenu i podršku.

Pratite nas na

facebook   google plus   twitter

UDJELITE LIKE ZA PODRŠKU

Web trgovina zajednice Moj-artritis