fbpx

Google postaje doktor: odgovori o zdravlju uskoro na dlanu

Sve odgovore oko zdravlja imat ćemo na dlanu.
Prema istraživanju iz 2013., jedno u 20 pretraživanja na najpopularnijoj svjetskoj tražilici vezano je za zdravlje.

Google je uveo revoluciju u naše živote. Dostupnost i pristup informacijama postali su nešto što uzimamo zdravo za gotovo. No, koliko god nam to olakšalo snalaženje u životnim situacijama, isto tako zna nam stvarati probleme.

Na primjer, što se zdravlja tiče. Vjerojatno ste čuli ili ste i sami probali progooglati simptome bolesti koju mislite da imate. Ukoliko ste lako povodljivi i zapravo ne znate što tražite, lagana se viroza uz kašalj vrlo lako pretvori u težak rak grla i terminalnu upalu pluća.

Prema istraživanju iz 2013., jedno u 20 pretraživanja na najpopularnijoj svjetskoj tražilici vezano je za zdravlje i Google je svjestan činjenice da je svojim korisnicima postao glavni izvor informacija o zdravlju.

Upravo kako bi informacije o zdravlju bile još dostupnije, Google je u utorak najavio novu uslugu koja će nakon pretraživanja zdravstvene tematike sve relevantne podatke dostaviti u "grafu znanja" kako ne biste morali klikati po ponuđenim stranicama.

Nova je metoda za sada dostupna samo u Sjedinjenim Američkim Državama, no uskoro će biti predstavljena i globalna verzija.

Graf znanja, ili možda bolje reći pravokutnik odgovora, je okvir koji se pojavljuje uz rezultate pretraživanja s informacijama o traženom pojmu. Zapravo, to je način na koji vas Google zadržava na svojoj stranici i odvlači od klikanja po drugim poveznicama. Neke su stranice već primijetile značajan pad posjećenosti (poput Wikipedije) upravo zbog te Googleove usluge.

Činjenica da Google u graf znanja počinje stavljati medicinske informacije je, generalno gledajući, dobra stvar. Korisnici će imati brži pristup točnijim informacijama. U prosjeku jedanaest liječnika potvrdilo je Googleove medicinske činjenice, a svaku od 400 dijagnoza i stanja koje su trenutno dostupne na spomenutom servisu pregledala je i nezavisna i neprofitabilna zdravstvena organizacija the Mayo Clinic.

No, koliko god se činila dobrom, Googleova medicinska intervencija ne dolazi bez nuspojava. Prvo, daje Googleu još veću kontrolu informacija koje svakodnevno koristimo. Drugo, upravo zahvaljujući tome što je olakšano istraživanje medicinskih stanja, novi je servis plodno tlo za paranoju među hipohondrima.

Za kraj, savjet za bolje i pametnije korištenje Googleovog zdravstvenog servisa: ne doživljavajte ilustracije doslovno, zapamtite da Google vrlo malo zaista zna o vašem zdravlju.

Izvor: jutarnji.hr

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!