fbpx

Liječnici i pacijenti zajedno istrčali prvi Reumatlon

Reumatičari, njihovi liječnici, fizioterapeuti, medicinske sestre i tehničari, njih gotovo dvije stotine trčali su u subotu Reumatlon, prvu utrku protiv reume, koju je u Šibeniku organiziralo Hrvatskog reumatološko društvo. Trčalo se na dvije staze, od jednog i pet kilometara, a svi sudionici su nagrađeni simboličnim nagradama jer su, zapravo, svi pobjednici.

reumatlon

- Nećemo onda do večeras! - šalili su se na startu pacijenti kada je predloženo da startaju prvi. U dobrom raspoloženju, zajedno sa svojim liječnicima, dobro su se zabavili i promovirali kretanje i zdrav život kao najbolju prevenciju od svih bolesti.

- Želimo pokazati da nisu važne godine, već je važno za svoje zdravlje učiniti najbolje. Zdravstveni radnici svojim primjerom to moraju pokazati, ne možemo mi sjediti i pušiti dok nam pacijenti trče – rekla je dr. Jelena Tomašić iz Šibenika.

- Ovo nije klasično natjecanje već akcija u kojoj je važno sudjelovati s ciljem podizanje svijesti o reumatskim bolestima, prevenciji i liječenju, s posebnim naglaskom na fizičku aktivnost kao jedinu pravu garanciju zdravlja – rekla je Vladimira Šimić, glasnogovornica Reumatlona.

U veseloj atmosferi uz smijeh i druženje pacijenti oboljeli od reume imali su prigodu ne samo trčati sa svojim liječnicima, sestrama i fizioterapeutima već i sudjelovati i u radu Kongresa kojeg je dr. Miroslav Mayer, predsjednik organizacijskog odbora Reumatlona, ocijenio vrlo uspješnim. Na 16. kongresu u šibenskom hotelu Solaris okupilo se više od 350 registriranih sudionika, ne samo iz Hrvatske već i gostiju iz susjednih država.

- U radu po sekcijama, sudjeluju i bolesnici, med sestre te fizioterapeuti. Održana je i sekcija mlade reumatologije. Raspravljamo o novim terapijama, razmjenjujemo iskustva, a zahvaljujući udrugama naših pacijenata koji su došli iz Zadra i Šibenika i utrci koju smo prvi put organizirali želimo poslati poruku zajednički trčimo da cilja, a cilj nam je zdravlje – poručio je dr. Mayer.

Reumatlonom se želi podići svijest o nužnosti kretanja, odnosno tjelesnih aktivnosti. Ako tijelu oduzmemo osnovnu funkciju, a to je kretanje, ono postaje slabo i sklono bolestima, a isto tako, fizička aktivnost može ublažiti simptome reumatskih bolesti i sastavni je dio liječenja. Inače, kod reumatskih bolesti dolazi do oštećenja zglobnih struktura i ograničene funkcije zglobova.

 

Izvor: vecernji.hr

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!