fbpx

Svjetski dan borbe protiv reumatskog artritisa


reumatolog pregledava koljenoReumatski artritis (RA) teška je, kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koja se najviše očituje na zglobovima.

Procjenjuje se da danas u Europi od reumatskih bolesti boluje više od 300 milijuna ljudi. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija ovo desetljeće proglasila «Desetljećem kostiju i zglobova» u sklopu kojeg se 12. listopada obilježava i Svjetski dan borbe protiv reumatskog artritisa.

Ta upalna bolest najčešće zahvaća zglobove šaka i stopala te vrlo brzo dovodi do radne i funkcionalne nesposobnosti. U tom poremećaju imunološki sustav napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutarnje organe. Od zglobova su najčešće zahvaćeni mali zglobovi šake, zglavci, ramena, koljena i gležnjevi. Budući da se još uvijek ne zna točan uzrok, za reumatski artritis nažalost još nema ni pravog lijeka. Važnu ulogu u liječenju ima rehabilitacijski tim, ali i zdrav način života koji potiče organizam da se sam bori protiv te opake bolesti.

Reumatski artritis zahvaća žene, češće nego muškarce. Često se pojavljuje kod osoba mlađih od 40 godina, uglavnom u dobi između 20. i 45. godine, iako se može javiti u djetinjstvu ili starosti, a ne rijetko i kod male djece.

Primarni uzrok reumatskog artritisa još nije poznat. Prema najprihvatljivijoj teoriji "okidač" reumatskog artritisa je kombinacija nekoliko čimbenika, među kojima su nenormalni autoimuni odgovor, genetska predispozicija, virusna ili bakterijska infekcija, pa čak i loša prehrana.

Stoga je najmanje što možemo učiniti za sebe paziti na prehranu!

Treba jesti biljnu hranu bogatu željezom, kao što su brokula, kelj, prokulica, cvjetača, grašak te meso i riba. Osim toga treba jesti hranu koja je bogata sumporom, kao što su šparoge, jaja, češnjak i luk. Sumpor je neophodan za izgradnju hrskavice, vezivnog tkiva i kostiju te pomaže pri apsorpciji kalcija. Drugi su dobar izbor hrane: lisnato povrće, nekiselo svježe voće, žitarice punog zrna i smeđa riža. I svakako riba, naročito riba dubinskih mora, koja sadrži puno omega kiselina. Često bi trebalo jesti i ananas. On sadrži enzim bromelain, koji djeluje na smanjenje upale. Da bi bio učinkovit, ananas mora biti svjež.

Treba smanjiti unos mliječnih proizvoda i crvenog mesa jer oni sadrže masti, a i zakiseljavaju krv, zatim izbjegavati i citruse, kofein, sol, duhan i artritis suncesve što sadrži bijeli šećer te hranu koja sadrži mnogo solanina (paprike, patlidžani, rajčice i bijeli krumpir).

Oboljelima od artritisa preporučuje se provoditi dosta vremena na svježem zraku i suncu.

 

Izvor: www.medis1.hr

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!