fbpx

Odgodite neizbježne bolesti: Artritis, osteoporoza, dijabetes

Bolesti povezane sa starenjem: Artritis se pojavljuje u 100 oblika i pogađa polovicu starijih od 65 godina, ali ostanite aktivni, a vježbanje će pomoći i kod dijabetesa. 

Životni se vijek produljava te je, prema procjeni stručnjaka, nakon 65. pred vama u prosjeku još gotovo 20 godina života. Stoga se pobrinite da ih provedete u zdravlju. Da biste izbjegli povećan rizik od najčešćih bolesti koje prijete starijima, budite aktivni te prilagodite prehranu godinama.

 Ako ste pušač... ili ako ste pretili

Ako ste pušač prekinite tu nezdravu naviku, a ako ste pretili, krajnji je trenutak da se obračunate s viškom kilograma, savjetuje dr. Jeanne Wei, direktorica Instituta za starenje na Sveučilištu Arkansas. Važno je i pravovremeno se upoznati s rizicima najčešćih kroničnih bolesti u starijoj dobi kako biste se zaštitili.

Osim općih problema s kojima se susreću stariji od 65., a to su prije svega umor, zaboravljivost, smanjen apetit, gubitak težine te češći padovi, dolazi i do problema s kožom, kosom i zubima. Među bolestima od kojih se rizik sa starenjem drastično povećava su artritis, bolesti pluća, srca i dišnih putova, neke vrste karcinoma, osteoporoza, dijabetes i Alzheimerova bolest.

Na vrhu popisa zdravstvenih problema starijih je artritis koji pogađa polovinu starijih od 65 godina, tvrdi dr. Marie Bernard s Nacionalnog instituta za starenje u Marylandu. Artritis se pojavljuje u više od 100 različitih oblika, no najčešći je osteoartritis. Praćen je propadanjem hrskavice u zglobovima, bolovima i ukočenošću te mnogi postaju sve manje aktivni. Ne dopustite da vam artritis naruši kvalitetu života.
U dogovoru s liječnikom razradite osobni plan aktivnosti koje će vam u kombinaciji s liječničkim tretmanima pomoći u održavanju zdravlja i vitalnosti. Kronične bolesti srca pogađaju 37 posto muškaraca i 26 posto žena starijih od 65 te su na vrhu životno rizičnih.
Povećanom riziku od srčanog, ali i moždanog udara pridonosi i to što se sa starenjem povećavaju visoki krvni tlak te masnoće i loš kolesterol. Oni također pridonose i brzom razvoju ateroskleroze.

Dijabetes često vreba, ali ga liječe ples i joga

Svakih deset sekundi dijabetes se razvije kod dvije osobe u svijetu. S tom bolešću živi oko 24 posto muškaraca i 18 posto žena starijih od 65. Dobra je vijest da se i do 80 posto slučajeva dijabetesa tipa II, poznatog kao starački dijabetes, može spriječiti zdravom prehranom i redovitom fizičkom aktivnošću.
Klasični simptomi šećerne bolesti su žeđ i suha usta, glad, umor, gubitak težine, često mokrenje, trnci u stopalima, zamućen vid te sporo zacjeljivanje rana. Vrlo je važno redovito kontrolirati krv, a ako obolite, strogo pratite liječničke upute i uzimajte lijekove. No starački dijabetes može godinama biti prikriven.

Kod starijih se smanjuje osjet žeđi, a može se smanjiti i bubrežna funkcija, pa se simptomi teže prepoznaju. Pripazite na osjećaj pospanosti i dezorijentiranosti. Redovito kontrolirajte razinu šećera u krvi - savjetuje dr. med. Ana Puljak iz Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Starački dijabetes posebno će potaknuti debljina i neaktivnost.

Kod šećerne bolesti tjelesna aktivnost je i preventivna i terapijska mjera. Pomoći će i rad u vrtu, igra s unucima, kućanski poslovi te svakodnevne šetnje. Zbog mogućih oštećenja u zglobovima i kukovima poželjno je šetati po ravnom. Preporučuje se i plivanje leđnim stilom. Pogodne aktivnosti u starijoj dobi su i nordijsko hodanje, lagani ples te joga prilagođena mogućnostima - savjetuje dr. Puljak.

Sirova hrana i sunce: Saveznici u borbi za gušće i čvršće kosti

Osteoporoza češće nastupa kod mršavijih žena, onih koje su ranije ušle u menopauzu, koje puše, piju više alkohola i ne vježbaju. U zapadnim zemljama na gubitak koštane mase utječe i prevelik unos bjelančevina, navodi mr. sc. Marijan Erceg na portalu Ministarstva zdravlja.
Iako na osteoporozu značajno utječe genetsko naslijeđe, ali i prehrana u djetinjstvu, i u zrelim godinama možete je odgoditi te ublažiti.

U prehranu biste trebali uvrstiti što više namirnica bogatih kalcijem i vitaminom D - savjetuje dr. Erceg. Isprobajte i recepte sa sirovom hranom. Naša glumica Nada Rocco osteoporozu je liječila sirovim keljom koji sadrži mnogo kalcija. Važno je i pojačati fizičke aktivnosti.
Tijekom redovitog vježbanja kosti se počinju ponovno formirati, a posebno učinkovito je dizanje utega manje težine.

Zubar i pasta mogu vam spasiti bubrege

Godine i neki lijekovi usporavaju i smanjuju lučenje sline. Zbog toga se usta teže pročišćavaju, češće su bolesti desni, povećan je rizik od karijesa te otežano nošenje zubne proteze. Stoga je, uz redovito pijenje tekućine, važno upozoriti stomatologa na lijekove koje uzimate, savjetuje mr. sc. Vesna Barac Furtinger.
Ako ste među sretnicima koji su uspjeli sačuvati zube, i dalje ih čuvajte - upotrebljavajte zubnu pastu s fluoridom, zubni konac i pripravke za ispiranje usta, redovito posjećujte stomatologa, ali i pazite na redovite obroke.
- Osim što s godinama postaju tamniji, prirodni zubi postaju i sve osjetljiviji na karijes te sve manje podnose slatko, gazirana pića i pušenje - kaže dr. Barac Furtinger. Dobrom oralnom higijenom spriječit ćete i da pojačano crvenilo te krvarenje desni, koje ima gotovo 95 posto ljudi, preraste u upale koje mogu dovesti do gubitka zuba.
Važno je istaknuti i kako bakterije iz pokvarenih zuba mogu dovesti do vrlo opasnih upala svih drugih organa. Ne zanemarite ni bol zuba ispod starih krunica i mostova, kao ni izrasline na zubnome mesu te lomove zuba.

 

Izvor: 24sata.hr

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!