fbpx

Važno je i vrijeme kad pijete propisanu tabletu

U koje vrijeme je najbolje uzeti tabletu za žgaravicu, artritis, osteoporozu, srce ili štitnjaču? I postoji li krivi termin u kojem tablete slabo ili uopće ne djeluju?

Milijuni svakodnevno piju tablete, ali slabo se pazi na vrijeme uzimanja. No, liječnici upozoravaju da je vrijeme važnije nego mislimo.


Novo američko istraživanje na miševima objavljeno u časopisu Nature, ukazuje zašto su problemi sa srčanim ritmom češći ujutro. Zbog toga pacijenti koji uzimaju antikoagulante, lijekove koji sprečavaju srčane i moždane udare, mogu maksimalno iskoristiti djelovanje tableta ako ih popiju odmah nakon što se probude. Znanstvenici smatraju da je za ovo odgovoran cirkadijski ritam, 24-satni biološki sat kojeg pokreće hipotalamus. On ne kontrolira samo imunitet već i krvni tlak, tjelesnu temperaturu, proizvodnju hormona, rad crijeva i umor.

Za liječenje osteoporoze propisuju se bisfosfonati jer sprečavaju gubitak koštane mase. 'Vrlo je bitna stvar to što se bisfosfonati slabo apsorbiraju. Uglavnom zato jer se slabo otapaju u masnoći. Zbog toga je važno tabletu uzeti natašte s vodom. Zatim treba čekati jedan sat prije nego jedete ili pijete. U suprotnom je njihovo uzimanje besmisleno', kaže Sarah Leyland, iz britanske Udruge za osteoporozu.
Mnogi koji su pogođeni osteoporozom uzimaju i kalcij i vitamin D, ali i oni mogu omesti apsorpciju - i njih bi stoga trebalo uzimati sat vremena nakon što ste progutali bisfosfonate.

Artritis

Oboljeli od osteoartritisa često imaju najveće bolove popodne, pa je optimalno vrijeme za uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što su ibuprofen negdje od 12 do sredine popodneva.

Istovremeno oboljeli od reumatoidnog artritisa obično osjete najveću bol ujutro. Zbog toga je uzimanje lijekova protiv bola odmah nakon večere najbolji način sprečavanja.

Izvor; Magazin.hr

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!