fbpx

Lijek za artritis mogao bi pomagati i kod astme

Lijekovi koji se koriste za liječenje reumatoidnog artritisa mogli bi pomoći bolesnicima s astmom, objavili su u petak australski znanstvenici koji su otkrili mutacije na dva gena koja bi mogla stvoriti predispoziciju za astmu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji više od 235 milijuna osoba širom svijeta pati od astme i to je najčešća kronična bolest kod djece.

U radu objavljenom u časopisu Lancet Medical Journal znanstvenici iz Australije otkrili su promjene na dva gena nakon što su analizirali 58 tisuća uzoraka DNK osoba iz Australije, Europe i SAD, s astmom ili bez nje.

Za jedan od gena u pitanju je poznato da je povezan s reumatoidnim artritisom, što je navelo australske istraživače na ideju da bi lijek "tocilzumab", koji se koristi protiv te bolesti, mogao također biti djelotvoran protiv astme.

Ovaj lijek deluje na  "receptor interleukina-6", čime smanjuje imunološku reakciju kod oboljelih od reumatoidnog artritisa, te bi na isti način mogao pomagati kod imunoloških reakcija povezanih s astmom. 

To bi po australskim stručnjacima, mogla biti dobra strategija za prevenciju ili smanjivanje imunološke reackije  tipične za astmu, ali to bi tek trebalo provjeriti u praksi.

Comments powered by CComment

Izdvojene vijesti

Pratite nas

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter!