fbpx

Rendgen ruku

Prvi korak u dijagnosticiranju artritisa je liječnički pregled. Daljnje pretrage uključuju: analizu krvi, urina, zglobne tekućine  i/ili rentgen zgloba. Pri dijagnosticiranju atritisa najčešće pretrage su rentgen oboljelog zgloba i analiza krvi. Analiza krvi može obuhvaćati slijedeće: reumatoidni faktor, antinuklearni faktor (ANF) , extractable nuclear antigen (ENA) te specifična antitijela.

 

 

Također, pri dijagnosticiranju artritisa, od pomoći može biti magnetska rezonanca MRI (magnetic resonance imaging). Jedna od čestih pretraga je artroskopija. To je manji kiruški zahvat sa instrumentom koji se zove artroskop. Artroskopija omogućuje uvid u unutrašnjost zgloba pomoću male kamere.  Koristi se da bi se utvrdilo stanje artritisa, uklonila oštećena hrskavica, analizirali i izliječili oštećeni ligamenti ili da bi se uklonilo ožiljno tkivo i fragmenti kosti.

 

 

Za pravilno liječenje artrtisa potrebna je točna dijagnoza i optimalan dugoročni plan liječenja. Osnove liječenja artritisa uključuju: fizikalnu terapiju, promjene u načinu života (kontrola tjelesne težine i vježbanje), hladni/topli oblozi, ortopedska pomagala, lijekovi i dijetetski pripravci i ponekad operacija (artroplastika) za korekciju oštećenog zgloba.

Comments powered by CComment