fbpx

Dodaci prehrani glukozamin i kondroitin u SAD-u su 1997. godine postali poznati gotovo preko noći, nakon što su spomenuti u knjizi The Artritis Cure, uspješnici doktora Jasona Theodosakisa s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Arizoni. U knjizi je opisano oko 30 kliničkih istraživanja - uglavnom provedenih u Europi - koja su pokazala da glukozamin (dobiven iz oklopa rakova) i hondroitin (dobiven uglavnom iz kravljih dušnika) pomažu u borbi protiv osteoartritisa.

Obećavajuće istraživanje

Istraživanja su uglavnom pokazala da glukozamin i hondroitin djeluju znatno bolje od placeba u smislu olakšavanja bolova i poboljšanja pokretljivosti pacijenata koji boluju od osteoartritisa Osim toga, dodaci prehrani bili su barem jednako učinkoviti kao i nesteroidni antireumatici (NSAR), npr. ibuprofen, a svi su se pokazali prilično sigurnima uz vrlo malo primijećenih nuspojava.

Lijekovi NSAR i drugi lijekovi koji se trenutačno koriste za liječenje OA-a mogu pomoći samo kod ublaživanja simptoma - a osobito NSAR-i mogu uzrokovati teške nuspojave, posebno kada se uzimaju tijekom duljeg razdoblja. To objašnjava rastuće zanimanje javnosti za glukozamin i hondroitin-sulfat koji su, čini se, jednako učinkoviti kao i određeni NSAR-i, ali mnogo sigurniji.

Način djelovanja

Kada se glukozamin i hondroitin progutaju, ulaze u krvotok i biokemijski povoUno djeluju na zglobove. Još nije jasno kako ta dva dodatka prehrani ublažuju simptome osteoartritisa, no dokazi navode na zaključak da mogu usporiti propadanje hrskavice a mogu čak i pomoći obnavljanju hrskavice koja je počela propadati. U zglobovima ljudskog tijela, glukozamin i hondroitin predstavljaju važne građevne elemente hrskavice - osobito proteoglikana, velikih molekula koje hrskavici daju žilavost. Čini se da uzimanje glukozamina kao dodatka prehrani djeluje na osteoartritis stimulirajući hondrocite (stanice koje proizvode hrskavicu) da proizvode više hrskavice; hondroitin, čini se, pomaže protiv osteoartritisa djelujući na enzime koji razaraju hrskavicu.

Glukozamin-sulfat i hondroitin-sulfat mogu se nabaviti zasebno ili udruženi u istim dodacima prehrani. lako bi, teorijski, kombinirani proizvodi trebali biti korisniji od proizvoda samo s jednim sastojkom, većina kliničkih ispitivanja proučavala je glukozamin ili hondroitin više zasebno nego u kombinaciji.

Do sada se u svim istraživanjima provedenima u SAD-u na glukozarninu udruženom s hondroitinom upotrebljavao samo jedan proizvod, Cosamin DS. Rezultati dvaju kliničkih ispitivanja s kontrolnom skupinom koja je primala placebo objavljeni su nedavno. Jedno je uključivalo 34 muškarca amfibijske udarne jedinice mornarice SAD-a koji su patili od osteoartritisa koljena ili donjeg dijela kralježnice, a drugo 100 pacijenata s OA-om koljena. U oba istraživanja, pacijenti koji su uzimali dodatke prehrani općenito su zamijetili veće ublaživanje bolova od pacijenata u skupini koja je uzimala placebo.

Zaključak

l glukozamin i hondroitin-sulfat obećavaju kada je riječ o liječenju osteoartritisa. Potrebno je više istraživanja kako bi se dokazala njihova učinkovitost, ali se zaista čini da smiruju simptome OA-a dok istodobno nose relativno malo rizika. Budući da se čini kako ne utječu na djelovanje drugih lijekova za OA, kao što su NSAR-i, možda će vam omogućiti da smanjite dozu NSAR-a koju trenutačno uzimate. No, u svakom se slučaju savjetujte sa svojim liječnikom prije nego što promijenite dozu.

Vodič za potrošače: ovo trebate znati prije nego što uzmete glukozamin i hondroitin-sulfat

  • Istraživanja pokazuju da obično treba proći mjesec dana prije nego što potrošači glukozamina i hondroitina zamijete bilo kakvu korist, za razliku od jednog do dva tjedna, koliko im treba ako uzimaju NSAR-e. Ako ne zamijetite poboljšanje nakon približno dva mjeseca, ti dodaci prehrani vjerojatno nisu za vas.
  • Glukozamin-hidroklorid koncentriraniji je oblik te tvari pa može biti učinkovitiji od glukozamin-sulfata. Ipak, u UK-u, sulfatni oblik uglavnom je lakše naći, iako se glukozamin-hidroklorid može nabaviti preko interneta.
  • U većini kliničkih ispitivanja glukozamina i hondroitina upotrebljavale su se doze od 1 200 mg hondroitin-sulfata i 1 500 mg glukozamin-sulfata na dan.
  • Šećeraši će vjerojatno htjeti izbjeći glukozamin ili si mjeriti razinu šećera u krvi češće jer su istraživanja na životinjama navodila na zaključak da glukozamin može smanjiti otpornost na inzulin.
  • Osobe koje pate od poremećaja zgrušavanja ili uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi (antikoagulanse) trebale bi znati da hondroitin-sulfat djeluje i protiv zgrušavanja krvi.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

Comments powered by CComment