fbpx

Ulja dobivena iz plavih riba hladnih voda bogata su omega-3 masnim kiselinama, koje smiruju upale. Do danas je najmanje 20 kliničkih istraživanja pokazalo kako visoke doze ribljeg ulja na dan mogu pomoći smiriti bolove i upalu koji su posljedica reumatoidnog artritisa.

Na osnovi pregleda objavljenih istraživanja koji su 2001. godine proveli istraživači iz bolnice Epsom General Hospital i sa Sveučilišta u Glasgowu, zaključeno je kako uzimanje dodataka prehrani u obliku ribljih ulja može dovesti »do znatnog popuštanja jutarnje ukočenosti i smanjenja broja bolnih zglobova kod pacijenata koji boluju od reumatoidnog artritisa«.

U istraživanju objavljenom u veljači 2000. godine u časopisu Journal of Rheumatology, španjolski istraživači zaključili kako pacijentima koji boluju od reumatoidnog artritisa manjkaju određene esencijalne masne kiseline i naveli to kao razlog povoljnog djelovanja ribiljih i određenih biljnih ulja.
U Ujedinjenom Kraljevstvu su profesor Bruce Caterson i njegova skupina na Sveučilištu u Cardiffu nedavno dokazali da omega-3 -masne kiseline iz jetara bakalara mogu također usporiti - i možda obrnuti - proces razaranja hrskavice koji uzrokuje osteoartritis.
Najbolje je, u slučaju da imate povišene razine kolesterola u krvi, prije uzimanja dodataka prehrani na bazi ribljeg ulja savjetovati se s liječnikom, budući da je poznato kako terapijske doze ribljih ulja poviisuju razine kolesterola u krvi. Šećeraši bi također prije uzimanja ribljih ulja trebali potražiti liječnički savjet.

Moć biljaka 

Ulja dobivena prešanjem sjemenki dviju divljih biljaka, noćurka i boreča, bogate su masnom gama-linolenskom kiselinom (GLA). Ta je masna kiselina, izgleda, korisna protiv upale kod reumtoidnog artritisa, premda nije bila proučavana toliko kao omega-3 kiseline. Uz to, za GLA se tvrdi da podiže razine arahidonskekiseline (AA) u krvnom serumu - a to je, pak, povezano s povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, što je pak rizični čimbenik za bolesti srca- iako postoje podaci kako uzimanje ribljih ulja istodobno ublažuje taj učinak.

Piascledin - mješavina ulja dobivenih iz avokada i soje - može također pomoći u smanjivanju bolova koji potječu od osteoartritisa kuka i koljena na najmanju moguću razinu, pokazuju dva klinička istraživanja provedena u Francuskoj. U jednom od njih, pacijenti koji pate od teškog osteoartritisa koljena ili kuka, a uzimali su piascledin, nakon šest mjeseci patili su od manje bolova i ograničenja pokretljivosti nego pacijenti koji su uzimali placebo. Prva su poboljšanja zamijećena nakon dva mjeseca, a nije bilo nikakvih težih nuspojava. Piascledin se može nabaviti u Francuskoj, a dostupan je i u SAD-u.

Način djelovanja

Iako nije jasno kako piascledin djeluje, stručnjaci pretpostavljaju da ta ulja mogu potaknuti hondrocite (stanice proizvođače hrskavice) na proizvodnju kemijskih spojeva koji pomažu obnovi oštećene hrskavice.

Oprez

Mnogi su proizvodi na bazi ulja noćurka navodno miješani s jeftinijim uljima, kao što su ulje šafranike ili sojino ulje, koja im »razrjeđuju« učinkovitost. Ulja sjemenka boreča mogu sadržavati niske razine potencijalno otrovnih kemijskih spojeva zvanih pirolizidinski alkaloidi; dugotrajno izlaganje tim kemijskim spojevima može oštetiti jetra i uzrokovati rak jetara.

Zaključak

Pacijenti koji boluju od RA-a mogu postići određeno smirivanje bolova uzimanjem ribljih ulja, iako postoji manje dokaza za ulje noćurka ili ulje sjemenki boreča (koje bi se trebalo koristiti samo pod medicinskim nadzorom). U većini slučajeva, dodaci prehrani možda se moraju uzimati najmanje tri mjeseca prije nego što postignu ikakav zamjetan učinak. Piascledin može biti koristan i za liječenje osteoartritisa.

Izvor: izvadak iz knjige "Živjeti s artritisom"

 

Renarthro u kombinaciji s uljima bogatim omega-3-masnim-kiselinama najbolja je prirodna kombinacija protiv bolova i kronične upale. Za razliku od aspirina (Andola) Renarthro ne izaziva iritaciju želudca i druge nuspojave. Više o Renarthro proizvodima možete pronaći ovdje https://webshop.moj-artritis.com/renarthro/renarthro-60-kapsula

Comments powered by CComment