fbpx

Panax Ginseng

Ginseng je jedan od najpopularnijih biljnih preparata, možda najpoznatiji po tradicionalnoj kineskoj upotrebi za poboljšanje memorije i poboljšanje energetske razine organizma. Međutim, osim ovih postoje i mnoge druge koristi. Za početak, ginseng je adaptogen, što znači da pomaže vašem tijelu da lakše izdrži psihički i fizički stres.  

Kao 'adaptogen', ginseng pokazuje djelovanje protiv umora, anti-stres i anti-aging, kao i opće poboljšanje mentalnih i fizičkih performansi koje su prepoznate u terapijskim indikacijama dopuštenim od raznih regulatornih agencija. 

Dodatne koristi od ginsenga uključuju:

 1. Memorija: Pronađeno je Ginseng može poboljšati radnu memoriju i raspoloženje u grupi mlađih pojedinaca i onih srednje dobi. Druga studija je pokazala "snažno povećanje radne memorije nakon primjene ginsenga."

 2. Dijabetes: Ginseng može pomoći kod dijabetesa. U jednoj studiji, ekstrakt korijena ginsenga doveo je do gubitka težine i niže razine šećera u krvi, kod miševa s dijabetesom tipa 2.  Također se pokazalo da povećava efikasnost inzulina kod zdravih  ljudi. 

 3. Prehlada i gripa: Starije osobe koje su uzimale ekstrakt američkog ginsenga imale su 48 posto manji relativni rizik od obolijevanja i 55 posto kraće trajanje bolesti.  Utvrđeno je da je ova biljka također "siguran i učinkovit tretman za smanjenje apsolutnog rizika od ponavljajućih prehlade i prosječan broj prehlada po osobi."

 4. Imunološki sustav: Ginseng također  potiče imunološki sustav, pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i bolesti. Regulira rad imunološkog sustava kod autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa, psorijaze, multiple skleroze, lupusa, Chronove bolesti i ostalih autoimunih bolesti.
   
 5. Mentalne sposobnosti: Panax ginseng potiče svjesnost, razmišljanje i učenje. Prema Sveučilištu Maryland Medical Center "Rana istraživanja pokazuju da panax ginseng može poboljšati sposobnosti kod mentalne aritmetike, koncentracije, memorije i drugim aktivnostima." 

 6. ADHD: Kombinacija ginsenga i ginko biloba može poboljšati simptome nedostatka pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) kod djece i adolescenata.

 7. Neurodegenerativne bolesti: Dokazi se gomilaju da azijski ginseng posjeduje neuroprotektivna svojstva, uključujući održavanje prirodne ravnoteže (homeostaze), protuupalno, antioksidativno i protiv odumiranja stanica (apoptoze). Ginseng je koristan kao pomoć kod Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti, Huntingtonove bolesti, multiple skleroze i sličnih neuroloških poremećaja.

 8. Moždani udar: Panax Ginseng je antioksidans i ima anti-upalna svojstva. To stvara neuroprotektivno i korisno djelovanje u slučaju moždanog udara. Prema studiji objavljenoj u Frontiers in Cellular Neuroscience "To može spriječiti smrt živčanih stanica uzrokovanih moždanim udarom, čime se smanjuje anatomski i funkcionalno oštećenje nastalo zbog moždanog udara."

 9. Zdravlje srca: Ginseng pokazuje obečavajuće rezultate za zaštitu zdravlja srca, uključujući anti-hipertenzivni efekt i zaštitu od zatajenja srca. Panax ginseng, osim toga pomaže za održavanje zdrave razine kolesterola i glukoze u krvi, te na taj način dodatno smanjuje rizik od kardio-vaskularnih bolesti. Neka istraživanja pokazuju da panax ginseng povećava krvni tlak kod manjih doza, a smanjuje ga pri višim dozama, pa na to treba pripaziti ako imate visoki krvni tlak. 

 10. Karcinom: Umor povezan s rakom je najčešći simptom kod pacijenata s rakom. Utvrđeno je da visoke doze panax ginsenga (800 mg oralno tijekom 29 dana) smanjuju umor, te poboljšavaju kvalitetu života, apetita i kvalitetu sna.

  Dokazano je da ginseng smanjuje negudne nuspojave uslijed zračenja i jedno je od najboljih sredstava za oporavak nakon zračenja.

  Prema istraživanju objavljenom u Alternative Medicine Review: "Panax Ginseng ima djelovanja koja mogu biti korisna pri preventivi i liječenju karcinoma. To djelovanje uključuje  ublažavanje oštećenja DNA, protuupalne karcinogeneze, antioksidativnu kemoprevenciju, indukciju apoptoze, inhibiciju proliferacije stanica karcinoma i imunomodulaciju. Studije su potvrdile sposobnost ginsenga za popravak i diferencijaciju stanica kod hepatoma, melanoma i stanica adenokarcinoma. 

 11. Erektilna disfunkcija: Panax ginseng može biti koristan u liječenju erektilne disfunkcije, te može poboljšati proizvodnju sperme, seksualnu aktivnost i seksualne izvedbu.

 12. Menopauza: Postoje neki dokazi koji ukazuju Panax Ginseng može pomoći kod neki simptoma menopauze, posebno kod depresije i lošeg općeg raspoloženja. 

 

Tablete Panax Ginsenga možete naručiti u web-trgovni zajednice:

https://webshop.moj-artritis.com/panax-ginseg

ili na telefon (01) 3377 058.

 

Istraživači su često zbunjeni ovolikom širinom djelovanja ginsenga. Veliki broj naizgled nepovezanih indikacija ginsenga je posljedica relativno malog  broja modulatornih učinaka na ključne biokemijske procese signalnog puta. Mnoge bolesti često povezuje jedan skriveni uzrok. Ako ginseng djeluje na taj uzrok, čini se kao da liječi više bolesti istovremeno. Tipičan primjer ove situacije je učinak ginsenga protiv autoimunih bolesti, koje su odgovorne za reumatski artritis, tiroiditis, dijabetes tipa II, neurodegenerativne bolesti, lupus, psorijazu, te desetke drugih bolesti.

Preparati na bazi ginsenga mogu pojačati ili smanjiti djelovanje nekih lijekova. Zbog toga je potrebno pažljivije pratiti djelovanje lijekova ako uzimate lijekove za  visoki tlak, zgrušavanje krvi, dijabetes, imunološki sustav, te lijekove za psihičke probleme. 

Ginseng je prirodni proizvod. Eventualne nuspojave su rijetke, čak i kod znatnog prekoračenja propisanih doza. Najozbiljnija nuspojava je alergijska reakcija na ginseng. Od ostalih nuspojava primijećene su uznemirenost, nesanica i želučani problemi. U slučaju pojave nuspojava treba prestati s uzimanjem, što će najčešće dovesti do nestanka simptoma.

Comments powered by CComment