fbpx

chia gojiJedino što je super kod superhrane je to što ima super-marketing, piše Daily Mail u članku u kojem britanski stručnjaci za zdravu prehranu razbijaju mitove o trendi namirnicama koje su zaludjele svijet i bez kojih mnogi poklonici zdrave prehrane više ne mogu niti zamisliti život - bez obzira na to što su im cijene astronomske, a njihovo blagotvorno djelovanje na organizam zapravo uopće nije znanstveno potvrđeno.

Nalijepite na namirnicu oznaku "superhrana", stavite ju na policu s eko-proizvodima, nabijte joj cijenu i na etiketi navedite da stiže iz nekog egzotičnog lokaliteta i da ju tamošnje stanovništvo tisućama godina koristi kao lijek za cijeli niz tegoba i dobit ćete pravi hit, cinično navodi nutricionist Ian Marber poručujući da brojne domaće i uobičajene namirnice imaju potpuno jednak, pa i viši udio hranjivih i blagotvornih sastojaka.

Da nije riječ o neutemeljenom "žuganju" svjedoči i podatak da je EU zabranila da se na ambalaži ističe znak "superhrana" osim ako za to postoje znanstveni dokazi, a evo što Marber i kolege navode o trenutno najpopularnijim namirnicama koje su u javnosti dobile taj epitet.

- goji bobice:

prema popularnim tvrdnjama, pune su antioksidansa. Međutim, nutricionisti navode da bi vam trebalo čak 13 obroka s goji bobicama da biste dostigli razinu koju možete postići konzumacijom samo jedne jedine jabuke. Osim toga, spominje se da te bobice, zbog vrste tla na kojem rastu, povećavaju mogućnost obolijevanja od bolesti probavnog sustava koja dovodi do toga da kroz crijeva u krvotok dospijevaju toksini koji se inače eliminiraju probavom. Zbog svog sastava, povećavaju i mogućnost obolijevanja od artritisa te nisu preporučljive ljudima koji uzimaju lijekove za dijebetes i visoki krvni tlak. Stručnjaci nam preporučuju da umjesto goji bobica konzumiramo jabuke, borovnice, maline i jagode.

- kale:

ovaj srodnik raštike i kelja u zadnje je vrijeme nezobilazan u receptima za smoothie, a poklonici diljem svijeta dodaju ga sirovog u salate, juhe i sve zamislivo i nezamislivo. Problem je u tome što u sirovom obliku, koliko god zdrav bio, kale sadrži tvari koje mogu utjecati na rad štitnjače. Ipak, nema ga potrebe izbaciti s jelovnika: dovoljno ga je jesti na malo staromodniji način - skuhanog.

- quinoa:

pripusuje joj se visok udio proteina te nesadržavanje glutena, međutim, zbog načina uzgoja moguće je da dođe do kontaminacije i da uopće ne bude gezglutenska namirnica. Osim toga, zna izazvati nadimanje i druge probavne tegobe.

- kokosova voda:

hvali ju se zbog niskokaloričnosti, no zaboravlja se da je puna šećera. Premda se ne radi o dodanojm šećeru nego prirodnom, ipak ta količina u tri decilitra ovog napitka iznosi čak tri čajne žličice, što je polovica preporučenog dnevnog unosa, stoga bi trebalo pripaziti. A što se tiče tvrdnje da bolje hidratizira tijelo od obične vode, britanski nutricionisti navode da nije dokazana.

- chia sjemenke:

hvali ih se zbog visokog udjela proteina i omega-3-masnih kiselina te zbog svojstva da upiju puno vode što stvara osjećaj sitosti pa ih vole svi koji su na dijeti. No, zbog svog specifičnog sastava, mogu onemogućiti apsorpciju određenim minerala i hranjivih tvari. Marber stoga poručuje: a zašto jednostavno ne biste pojeli komad lososa? Ili tune, srdele ili skuše, dodat ćemo mi.

 
Izvor: slobodnadalmacija.hr

Renarthro u kombinaciji s uljima bogatim omega-3-masnim-kiselinama najbolja je prirodna kombinacija protiv bolova i kronične upale. Za razliku od aspirina (Andola) Renarthro ne izaziva iritaciju želudca i druge nuspojave. Više o Renarthro proizvodima možete pronaći ovdje https://webshop.moj-artritis.com/renarthro/renarthro-60-kapsula

Comments powered by CComment