fbpx

Narodna medicina već dugi niz godina preporuča prehranu s trešnjama kao bi se olakšale tegobe kod artritisa i gihta. Vrijednost trešanja nedavno je potvrđena. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bostonu potvrđuje da već dvodnevna konzumacija trešanja smanjuje rizik za pojavu napadaja gihta za 35 posto.  U studiji objavljenoj u časopisu Arthritis & Rheumatism sudjelovale su 633 osobe s gihtom koje su znanstvenici pratili putem interneta godinu dana. Sudionici studije odgovarali su o učestalosti napadaja gihta, simptomima, čimbenicima rizika, lijekovima te konzumaciji trešanja ili ekstrakta trešanja.


Jedna porcija trešanja je definirana kao pola šalice trešanja ili 10 do 12 trešanja. Istraživači su utvrdili da je 35 posto osoba konzumiralo svježe trešnje, njih dva posto ekstrakt trešanja, a njih tri posto i jedno i drugo. 

Konačna analiza je pokazala da su sudionici koji su trešnje jeli svega dva dana imali za 35 posto manji rizik od napadaja gihta u odnosu na sudionike studije koji uopće nisu jeli trešnje.

Trešnje sadrže antocijanine koji im daju jarku crvenu boju. Antocijanini su snažni antioksidansi koji imaju i protuupalna svojstva, a koja mogu biti korisna kod osoba koje pate od artritisa. U istraživanju iz 2007.g. predvođenom reumatologom Dr. John D. Kush sa Baylor Research Institute objavljeno je da su trešnje smanjile bol kod više od polovice sudionika u istraživanju. 

Kako trešnje djeluju kod artiritisa ?

Antocijanini iz trešanja i višanja blokiraju oslobađanje enzima ciklooksigenaze (COX) -1 i -2 , koje stvaraju prostaglandini. Prostaglandini stvaraju upalu, koja uzrokuje oticanje i bol u zglobovima. Trešnje sadrže najmanje 14 različitih antioksidansa. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju stanice , razgrađuju hrskavicu i zglobove a isto tako pridonose i starenju .

Comments powered by CComment