fbpx

zena artritisObzirom da je uzrok nastanka reumatoidnog artritisa nepoznat, medicina još uvijek ne zna kako ga izliječiti. Zbog nemogućnosti liječenja pravog uzroka bolesti, liječe se samo neke njezine popratne tegobe. Zbog toga je liječenje reumatoidnog artritisa dugotrajno, a ishod liječenja samo djelomičan i vrlo skroman.

Liječenje reumatoidnog artritisa sastoji se ponajprije u ublažavanju boli i smirivanju upalnog procesa, a kako bi se usporilo napredovanje bolesti i oštećenje kostiju zglobova, te što više očuvala njihova pokretljivost. Kako još ne postoji odgovarajući lijek niti način liječenja, reumatoidni artritis najčešće se liječi različitim lijekovima protiv bolova i upala. Osim toga, za liječenje i ublažavanje popratnih tegoba reumatoidnog artritisa primjenjuje se i fizikalna terapija u obliku elektroterapije, toplinske ili helioterapije, vodene ili hidroterapije, gimnastike, masaže itd. Obzirom da je reumatoidni artritis kronična bolest, a čija prognoza općenito nije povoljna i koja je mnoge bolesnike učinila manje-više invalidima, redovita i trajna primjena fizikalne terapije izuzetno je važna u liječenju.

Osim službene medicine, i narodna medicina oduvijek pokušava spriječiti i liječiti zakočenost i smanjenu pokretljivost zglobova, te otečenost i bolove u zglobovima. U narodnoj medicini upotrebljavaju su različiti i vrlo djelotvorni ljekoviti biljni pripravci, a koji ne uzrokuju nikakve štetne nuspojave. Kako bi upotreba biljnih pripravaka bila djelotvorna, najvažnije je poznavati pravi uzrok i podrijetlo zdravstvenih tegoba. Osim toga, i narodna medicina oboljelima od reumatoidnog artritisa preporuča boraviti što više na suncu i svježem zraku, umjerenu tjelesnu aktivnost, vježbe koje ne opterećuju zglobove te pravilnu prehranu.

Kućna apoteka

kukuruzna krupicaOBLOG OD KUKURUZNE KRUPICE

kukuruzna krupica
jabučni ocat
med
Kukuruznu krupicu umiješati u vrući jabučni ocat, dodati malo meda te umiješati u glatku smjesa. Vruću smjesu u debelom sloju staviti kao oblog na bolne i otečene zglobove, omotati pamučnom, a preko toga vunenom tkaninom, te ostaviti preko noći.

krumpirOBLOG OD KRUMPIRA I SVJEŽEG SIRA

krumpir
svježi sir
maslinovo ulje
Krumpir skuhati, oguliti i propasirati. U krumpir dodati svježi sir i maslinovo ulje, te umiješati u glatku smjesu. Vruću smjesu u debelom sloju staviti kao oblog na bolne zglobove, omotati pamučnom, a preko toga vunenom tkaninom, te ostaviti preko noći.

ruzmarinVINO OD RUŽMARINA

100 g listova ružmarina
1 l crnog vina
Usitnjene suhe listove ružmarina preliti crnim vinom i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 10-15 dana, uz povremeno protresanje, vino procijediti. Vinom od ružmarina lagano masirati bolesne zglobove 2-3 puta na dan po 10-15 minuta. Nakon svakog masiranja, pamučnu tkaninu umočiti u vino, lagano ocijediti, držati kao oblog dok se tkanina ne osuši, a potom zglobove oprati mlakom vodom.

ljekoviti borKREMA OD IGLICA BORA

2 žlice iglica bora
100 g pilećeg loja
Osušene iglice bora sitno narezati, umiješati u rastopljeni pileći loj te lagano zagrijavati 5-10 minuta. Nakon što odstoji 10-15 minuta, tekućinu procijediti te ostaviti da se hladi. Mast od iglica bora 2-3 puta na dan masažom nanijeti na bolne zglobove. Nakon 20-30 minuta zglobove oprati mlakom vodom, namazati maslinovim uljem te omotati pamučnom tkaninom.

Izvor: ljekovite-biljke.hr

Comments powered by CComment