fbpx

VJEBAMožda niste znali da postoje dvije kategorije osoba na čijim kostima su dijagnosticirane katastrofalne promjene i rapidno propadanje kvalitete koštane mase.

Učiteljice aerobika i astronauti!

Problem kod učiteljica aerobika otkriven je prije desetak godina i predstavljao je šok za sve one koji su ovaj vid rekreacije smatrali iznimno korisnim. No, recimo odmah, nema razloga za zabrinutost ako se aerobikom bavite rekreacijski, pa čak i intenzivno, ali ... poteškoće nastaju kad se prekorači granica „normalnoga" i počne forsirano vježbanje više sati dnevno, karakteristično za profesionalne voditeljice takvih programa. Umjesto poboljšanja kvalitete kostiju – karakteristične kod svih oblika tjelesne aktivnosti – kliničke slike pokazuju zabrinjavajući pad kvalitete (gustoće) kostiju, gotovo kao kod 70-godišnjakinja.

Astronauti su posebna priča. Dugi intervali provedeni u bestežinskom stanju, praktički su isključili bilo kakvu mišićnu aktivnost ekstremiteta i pad gustoće (kvalitete) kostiju posve je logična posljedica ovih okolnosti.

Zaključak se nameće sam po sebi: umjerena aktivnost uvijek je najbolja, ekstremi nikad nisu dobri. Isto je i kod svakog oblika terapijskog vježbanja. Zanimljivu analogiju primijenjenu na lijekove definirao je njemački farmakolog dr. Klaus Detlef:

- Ako jedna tableta ima dobro djelovanje, ne treba odmah izvlačiti zaključak da će tri tablete imati trostruko dobro djelovanje. Katkada će se dogoditi upravo suprotno.

Isto je i s vježbanjem. Ako 2-3 treninga tjedno prosječnom čovjeku donose obilje dobrobiti za zdravlje, udvostručenje opsega ili intenziteta vježbanja za neke kategorije osoba može rezultirati pogoršanjem zdravlja.

Zaključak bi se trebao nametati sam po sebi.

OPREZ, JOGA NIJE BEZAZLENA!

Vježbe joge su – zbog velikog broja i praktički beskrajnih mogućnosti prilagodbe svim kategorijama vježbača – idealna dopuna vježbama fizioterapije kad su u pitanju problemi sa zglobovima i kostima. No, prije nego se upustite u avanturu s jogom, bilo da počnete vježbati uz pomoć neke knjige, internetske stranice ili privatnog učitelja, ili se upišete na tečaj joge, imajte u vidu nekoliko temeljnih pravila kad je joga u pitanju:

● Posavjetujte se sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom prije nego počnete vježbati. Najbolji rezultati dolaze kad se joga uklopi u sustav medicinski odabranih vježbi ili kao nastavak završene fizioterapije.

● Ne podcjenjujte jogu! Mnoge vježbe naoko djeluju vrlo lagane, ali nisu bezopasne i ako niste oprezni, vježbanjem možete pogoršati stanje umjesto da ga popravite.

● Prilagodite izbor vježbi vašem općem zdravstvenom stanju. Primjerice, neka vježba može izvanredno djelovati na kralježnicu, ali kontraindicirajuće na visoki tlak, pa je osobe s povišenim tlakom trebaju izbjegavati.

● Ne pretjeruje u vježbanju; katkada i vrlo lagane vježbe, ako ih ne dozirate pravilno, mogu izazvati istegnuća ligamenata ili oštećenja zglobova.

● Koncentrirajte se na vježbanje, neka vam misli ne lutaju i ne bave se drugim temama (neplaćenim računima za struju, obiteljskim problemima i sl). Budite potpuno usredotočeni na svaki detalj vježbe, posebno na njezin intenzitet i pravilnost disanja.

VJEŽBA ZA KUKOVE, KOLJENA I RAMENA

Vježba koju vam prezentiramo jedna je od onih za koju jogiji tvrde da pospješuje dugovječnost, a izvanredna je za prevenciju i terapiju problema s ramenima i koljenima. Uz to, pospješuje duboko disanje, cirkulaciju u cijelom tijelu, te opće zdravlje i otpornost organizma.

Početni položaj:

Klečanje (sjediti na petama) s rukama opuštenima u krilu. Dlanovi okrenuti gore, desni položen na lijevi. Tijelo uspravno.

Izvođenje vježbe:

Uz udisaj, lagano se podignuti u visoki klečeći položaj, blago saviti natrag i ispružiti ruke visoko i natrag, te oprezno zabaciti glavu. Malo zadržati dah, koliko je ugodno. Uz izdisaj vratiti se u početni položaj. Nakon jednog ili dva mirna udisaja i izdisaja, ponoviti cijeli pokret. Ukupno napraviti 4-8 ponavljanja.

Detalji:

1. Ne forsirajte savijanje unatrag; neka to bude ugodan i lagan pokret.

2. Idealno bi bilo da je gornji dio tijela tijekom prve faze podizanja savršeno okomit, a tek u drugoj fazi blago se savija unatrag.

3. Nikad ne krećite u novi pokret (podizanje) dok osjećate da vam je dah ubrzan.

Zdravstveni učinci:

Osim što razgibava, aktivira i jača mišiće ramena i natkoljenice, te stimulira sve mišiće i tetive ramena i koljena, vježba djeluje na aktiviranje punog vitalnog kapaciteta, umanjenje tegoba dijabetesa, opuštanje i smirenje, snižavanje krvnog pritiska, poboljšanje probave i eliminiranje bolova u lumbalnom dijelu kralješnice.

Upozorenje:

Budite oprezni ako imate niski tlak, jer vježba – zbog zabacivanja glave natrag - može kod nekih osoba izazvati nagli pad tlaka, pa čak i nesvjesticu.

 

Izvor; 

http://www.medical-yoga.com/

 

U donjem videu pogledajte nekoliko prilagođenih vježbi za osobe koje boluju od artritisa.

 

Comments powered by CComment