Klasična medicina - Moj-artritis Zajednica

Klasična medicina

cijepljenjeCjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole daju se u trovalentnom cjepivu, znači tri cjepiva u jednoj injekciji, pa može biti teško razlikovati reakcije na svako pojedino cjepivo od reakcije na kombinirano.

S cjepivom MO-PA-RU najčešće se povezuju pečenje i probadanje na mjestu uboda, umor, grlobolja, curenje iz nosa, glavobolja, vrtoglavica, povišena temperatura, osip, mučnina, povraćanje ili proljev i bol u limfnim čvorovima.

Matija Tomšić, Đurđica Babić-Naglić, Branka Vučić, Frane GrubišićLiječenje upalnih reumatskih bolesti biološkim lijekovima u Hrvatskoj značajno je manje zastupljeno nego što stvarne potrebe zahtijevaju.

Koštano-mišićne bolesti ozbiljan su javnozdravstveni problem hrvatskog društva, posebice radnog stanovništva. U Hrvatskoj od reumatoidnog artritisa boluje oko 45.000 stanovnika, oko 20.000 od ankilozantnog spondilitisa i oko 40.000 od psorijatičnog artritisa. Gotovo 40 posto hrvatskih radnika pati od mišićne boli u vratu, ramenima i rukama. Podaci govore i da polovica oboljelih izgubi radnu sposobnost unutar deset godina od dijagnoze bolesti.

koljenoNakon terapije Orthokinom razina boli se smanjila u prosjeku za 70 posto

Osteoartritis ili artroza ili degenerativni artritis je bolest zglobova koja predstavlja jedan od najčešćih medicinskih problema u svijetu. Većina tipova artritisa se ne može izliječiti. Ortopedi u suradnji s drugim liječnicima i znanstvenicima razvijaju mnoge učinkovite načine liječenja osteoartritisa. Jedan od načina je terapija Orthokinom, o kojoj je više rekao dr. Denis Tršek iz Bolnice Akromion

Iako je artritis uglavnom bolest odraslih, mogu oboljeti i djeca, a češće pogađa žene nego muškarce. Područja koje ovo stanje tipično pogađa su prsti, kralježnica, zglobovi koji djeluju kao uporišta težine poput kukova, koljena i stopala. Neki od simptoma osteoartritisa su: bol u zglobovima za vrijeme ili poslije kretanja, neugoda u zglobu prije ili za vrijeme promjene vremena, oticanje i ukočenost zglobova, pogotovo nakon kretanja koštane izbočine na sredini ili na kraju zglobova prstiju ili baze palca, gubitak fleksibilnosti zgloba.

seniors with pillsNa osnovi kliničkog ispitivanja otkrivene su značajne promjene u liječenju pacijenata koji boluju od reumatoidnog artritisa, tvrde stručnjaci.

Istraživači sa sveučilišta u Amsterdamu proveli su ispitivanje u kojem je sudjelovalo 755 pacijenata, a proučavali su učinkovitost lijeka rituximab, kada se daje zajedno s lijekom naziva methotrexat.

Svim sudionicima istraživanja postavljena je dijagnoza reumatoidnog artritisa i 12 su mjeseci dobivali ili sam methotrexat ili rituximab u kombinaciji s methotrexatom.

birkic.1Umor, gubitak, apetita, jutarnja zakočenost zglobova i nemogućnost savijanja šaka mogu ukazivati na reumatoidni artritis, bolest od koje danas obolijevaju mnogi.
U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar na temu "Reumatoidni artritis i nove mogućnosti liječenja" govorio je dr. Neven Birkić, reumatolog Opće bolnice Zadar i predsjednik Hrvatske lige protiv reumatizma, Ogranak Zadar. Predavanje je izazvalo veliko zanimanje Zadrana, dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

pregled snimakaKad ne znaš što ćeš s pacijentom i ne znaš što mu je, pošalji ga imunologu - rečenica je koja se najčešće može čuti iz usta petorice splitskih imunologa koji rade na Odjelu za kliničku imunologiju, a gdje se u pravilu liječe vrlo teške, često smrtonosne autoimune bolesti o kojima se do prije 20-ak godina znalo jako malo.

- Oboljenja vezana uz autoimune bolesti u stalnom su porastu. Pretpostavljamo da na njih utječu način života, stres, prehrana i drugi “moderni” čimbenici. Prije, kada se o autoimunim bolestima nije puno znalo, ljudi bi umirali iz nepoznatih razloga, danas ipak ostaju na životu jer ih uspješno liječimo - kazuje nam dr. Duška Martinović–Kaliterna, šefica Odjela za kliničku imunologiju KBC-a Split koji brine o pacijentima iz cijele Dalmacije.

Pridružite nam se!

Pronađite srodnu dušu za druženje, razmjenu i podršku.

Pratite nas na

facebook   google plus   twitter

Udjelite Like za podršku

Web trgovina zajednice Moj-artritis