Općenito o artritisu - Moj-artritis Zajednica

Artritis (grčki arthro-zglob, + -itis upala; množina arthritides) je kroničnio oboljenje koje karakterizira oštećenje zglobova u tijelu. Artritis doslovno znači upala zglobova.

prst goreKako funkcionira zglob?

U našem tijelu nalazi se mnoštvo zglobova. Oni kao prvo omogućavaju bezbrojne, različite svakodnevne kretnje koje trebamo i koristimo, a da toga nismo niti svjesni. Pritom su svi zglobovi u principu jednako građeni.

Izvana je zglob obavijen zglobnom ovojnicom (čahurom) i različito naglašenim stabilizirajućim zglobnim svezama (ligamentima). Iznutra je svaki zglob obavijen membranom, tj. synovialisom. Ta opna luči tzv. zglobne masti, također poznate kao synovia, koje kao fini tanki sloj tekućine olakšavaju gibljivost među zglobnim tijelima. Zglobne plohe sastoje se od nekoliko milimetara debelog glatkog sloja, od tzv. hijalinske (staklaste) hrskavice. Taj sloj hrskavice ne služi samo kao klizna površina, već kao elastični odbojnik ublažava udarce i opterećenja.

Hrskavica se, budući da nije priključena na krvožilni sustav, prehranjuje preko zglobnih masti. Kod svakog se gibanja hrskavica pritisne, da bi se kod rasterećenja ponovno opustila. Pritom slično kao
spužva potpuno upije zglobnu tekućinu i tako primi hranjive tvari koje su joj potrebne za izgradnju i funkcioniranje. To također pojašnjava zašto samo zglobovi koji se gibaju mogu biti zdravi. Nedostatak kretanja, što automatski znači nedostatnu prehranu hrskavice, može također dovesti do artroze. Upravo za zglobove vrijedi stara njemačka poslovica: "Wer rastet, der rastet" ("Tko odmara, taj hrđa").

lako su svi zglobovi u principu jednaki, ipak se među sobom jako razlikuju u pogledu oblika, veličine, opsega i količine kretanja, opteretivosti i mogućeg ugrožavanja. Svaki zglob tako ima svoje vlastite zakonitosti o kojima će biti riječi u odgovarajućim poglavljima.

Pridružite nam se!

Pronađite srodnu dušu za druženje, razmjenu i podršku.

Pratite nas na

facebook   google plus   twitter

Udjelite Like za podršku

Web trgovina zajednice Moj-artritis