Prijavite nuspojave na lijekove - Moj-artritis Zajednica

nuspojaveJeste li već čuli nekoga da se žali: "Od ovih tableta me toliko boli želudac da ih ne mogu više uzimati. Bolje da me bole zglobovi, nego da s tim tabletama uništim želudac". To je samo jedan od brojnih primjera u kojima lijekovi, umjesto da liječe, izazivaju takve nuspojave da bolesnici moraju odustati od liječenja. Naime, sve kliničke studije koje se provode prije nego što lijek stigne u ljekarne ili bolnice ne mogu uvijek otkriti i njihove mane. Tek liječnici kojima pacijenti govore što ih muči dok su pod terapijom ili pak sami pacijenti prijavama nadležnim tijelima mogu otkriti “skrivene” mane lijekova. Zato je važno uredno prijavljivati nuspojave liječniku ili nadležnoj državnoj instituciji za kontrolu lijekova.

 

Naša stanica s informacijama o nuspojavama pri uzimanju kortikosteroida je  jedna od najposjećenijih stranica na portalu Moj-artritis.com. Jasno je da registrirane korisnike i goste portala izuzetno interesiraju ovakve informacije koje im pomažu pri procjeni rizika vezanih uz uzimanje lijekova. S obzirom na to, odlučili smo otići korak dalje i omogućiti vam da nuspojave direktno prijavljujete Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Na našim web stranicama nalazi se "prozor u aplikaciju" za prijavu nuspojava. Na taj način omogućili smo da se sve informacije unose direktno u HALMED-ovu aplikaciju. Pri tome je maksimalno je zaštićena vaša privatnost podataka, jer mi nemamo uvida u podatke koje ste prijavili HALMED-u.

HALMED poziva sve korisnike lijekova koji sumnjaju da su iskusili nuspojavu na lijek da je prijave putem obrasca ili online aplikacije jer time aktivno sudjeluju u praćenju sigurnosti primjene lijekova te lijekove čine sigurnijima za sve korisnike. Prijave nuspojava dobitak su i za medicinu i za pacijente jer tako o nekom lijeku ili cjepivu doznajemo ono što nismo znali ili pak potvrđujemo već poznate probleme s nekim lijekom. Ne treba zaboraviti da su nuspojave presudile nekim lijekovima, odnosno morali su biti povučeni s tržišta.

Ovu aplikaciju razvio je suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije koji vodi Svjetsku bazu nuspojava, a od nekoliko izabranih nacionalnih centara upravo je HALMED prvi u svijetu završio s implementacijom aplikacije i počeo je koristiti.

Prijavitelj može prijaviti nuspojavu koja se dogodila njemu osobno, njegovom djetetu ili osobama o kojima prijavitelj skrbi, primjerice majci ili supružniku. Osobni podaci koje sadrže prijave nuspojava su strogo povjerljivi i koriste se jedino u svrhu utvrđivanja sigurnosti primjene lijekova. Osobni podaci ne prosljeđuju se trećim osobama bez izričitog odobrenja pacijenta/prijavitelja.

Inače, prema posljednjim podacima HALMED-a o nuspojavama, 2010. godine u Hrvatskoj su ukupno prijavljene 1322 nuspojave na razne lijekove (983), na cjepiva (331), na dodatke prehrani (5), na medicinske proizvode (3) ili sumnje na ozbiljne i neočekivane nuspojave (16) iz kliničkih studija koje se provode u Hrvatskoj. Za 23 nuspojave sumnja se da su izazvale smrt pacijenata, 161 je bio hospitaliziran, a kod 44 je bio ugrožen život.

Kliknite ovdje za prijelaz na stranicu za prijavu nuspojava.

Pridružite nam se!

Pronađite srodnu dušu za druženje, razmjenu i podršku.

Pratite nas na

facebook   google plus   twitter

UDJELITE LIKE ZA PODRŠKU