Medicina vs. zločin - Moj-artritis Zajednica

marihuanaTrgovkinji (57) prijeti zatvorska kazna od tri do 12 godina

"Marihuanu sam uzgajala da bih ublažila bolove zbog artritisa"

Policija je u njezinu vrtu pronašla 23 stabljike marihuane, a tereti se za proizvodnju opojnih droga

Pedesetsedmogodišnjoj trgovkinji, majci i baki koja je, kako navodi, konzumirala marihuanu da bi ublažila neizdržive bolove zbog reumatskoga artritisa, u tijeku je suđenje na Županijskom sudu u Velikoj Gorici jer je u svome vrtu u okolici Zagreba uzgajala 23 stabljike marihuane. Prema optužnici, tereti se da je neovlašteno proizvodila opojne droge.

Trava između rajčica

U svojoj obrani navela je da je marihuanu zasadila i uzgajala iz osobnih potreba, i to zbog bolesti, te da se ne osjeća krivom.

Boluje od reumatskoga artritisa zbog kojeg je, kako je rekla, trpjela neizdržive bolove, a tijekom bolesti čak joj je i lijeva ruka bila posve nepokretna.

Tvrdi da je na klasične lijekove, poput voltarena i ketonala, koji bi joj trebali pomoći ublažavati bol – alergična.

Policiju je u njezin vrt pozvao susjed, koji je u dvorištu svoje sumještanke zapazio da su između nasada rajčica bile stabljike "sumnjive biljke".

Policajci su došli provjeriti i istražiti koliko je istinita njegova prijava. Između povrća u brižno njegovanu vrtu pronašli su 23 stabljike indijske konoplje. Sporne su biljke izrasle u visinu od 80 do 200 centimetara.

Policija ju je kazneno prijavila za proizvodnju marihuane te je protiv nje pokrenut sudski postupak na Županijskom sudu u Velikoj Gorici. Od stabljika pronađene marihuane vještačenjem su dobivena 394 grama lišća.

Ostala bez posla

Optuženica navodi i da je zbog kaznene prijave izgubila svoj prijašnji posao.

Inače, zatvorske su kazne za proizvodnju opojnih droga od tri do dvanaest godina, a težu kvalifikaciju imaju kaznena djela silovanja i ubojstva.

Na primjer, za kazneno djelo nanošenja tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom počinjeno na mah, zatvorske su kazne od šest mjeseci do pet godina. Za skrivljenu prometnu nesreću posljedica koje je smrt jedne ili više osoba počinitelj može dobiti od jedne do deset godina zatvora.

U SAD-u trava za medicinske svrhe dopuštena u 15 država
Kad je Kalifornija 1996. legalizirala uporabu marihuane u medicinske svrhe, zbog blagotvorna djelovanja te biljke kod nekih bolesti taj primjer slijedilo je još 14 saveznih država. U Europi, marihuana je odobrena za medicinske svrhe u Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Švicarskoj Portugalu... Argumenti protivnika takve prakse odnose se na nepoznate dugoročne učinke upotrebe te opojne biljke.

Izvor: Večernji.hr, OBJAVA: 05.11.2010

Pridružite nam se!

Pronađite srodnu dušu za druženje, razmjenu i podršku.

Pratite nas na

facebook   google plus   twitter

UDJELITE LIKE ZA PODRŠKU