O artrtisu

Živjeti s osteoartritisom

kostur

Osteoartritis napada različite zglobove, no najčešće su pogođeni zglobovi koljena, kukova, ruke i kralješnica. Bol može ponekad biti tolko blaga da je mnogi pacijenti niti ne primijete, ili pak toliko jaka da onemogućuju pokretljivost i smanjuju kvalitetu života.

Kralješnica i zglobovi koji nose većinu tjelesne težine kao što su koljena,  gležnjevi i kukovi, najčešće su pogođeni osteoartritisom što utječe na pokretljivost. Osteoartritis u prstima, palcima i zglobovima ometa svakodnevne aktivnosti kao što su pisanje, otvaranje usta, podizanje stvari  i zakopčavanje.

Ramena i laktovi su također podložni atritisom iako su ti zglobovi rijeđe pogođeni. Neki pacijenti mogu osjetiti  „brušenje“ u ramenima i manju pokretljivost . Laktovi su posebice osjeljivi na ozljede tako da i blagi artritis može voditi do ozbiljne redukcije gibljivosti.

Opširnije:Živjeti s osteoartritisom

Općenito o artritisu

Artritis (grčki arthro-zglob, + -itis upala; množina arthritides) je kroničnio oboljenje koje karakterizira oštećenje zglobova u tijelu. Artritis doslovno znači upala zglobova.

Kako funkcionira zglob?

U našem tijelu nalazi se mnoštvo zglobova. Oni kao prvo omogućavaju bezbrojne, različite svakodnevne kretnje koje trebamo i koristimo, a da toga nismo niti svjesni. Pritom su svi zglobovi u principu jednako građeni.

Opširnije:Općenito o artritisu