O artrtisu - Moj-artritis Zajednica

O artritisu

Novi biološki lijekovi - nove mogućnosti

nemanja damjanovReumatoidni artritis jedan je od najvećih izazova za reumatologiju. Reč je o autoimunskoj bolesti, o hroničnom, stalno napredujućem upalnom propadanju zglobova koje teško remeti svakodnevni život obolelog, uz rizik da će ga za pet do deset godina uvesti u invaliditet. Pad kvaliteta života osobe pogođene ovom teškom bolešću prof. dr Nemanja Damjanov, direktor beogradskog Instituta za reumatologiju i predsednik Udruženja reumatologa Srbije, na nedavnom seminaru o reumatodinom artritisu u Opštoj bolnici Bel Medik, uporedio je sa višedecinijskim tamnovanjem, jer najteži bolesnici vremenom gube radnu sposobnost i bivaju trajno vezani za kuću.

Nova nada za bolesnike obolele od ove bolesti su biološki lekovi koji, prema rezultatima brojnih istraživanja i iskustvima u svakodnevnoj praksi na više stotina hiljada bolesnika, pomažu onima koji nisu reagovali na klasične hemijske lekove.

kostur

Osteoartritis napada različite zglobove, no najčešće su pogođeni zglobovi koljena, kukova, ruke i kralješnica. Bol može ponekad biti tolko blaga da je mnogi pacijenti niti ne primijete, ili pak toliko jaka da onemogućuju pokretljivost i smanjuju kvalitetu života.

Kralješnica i zglobovi koji nose većinu tjelesne težine kao što su koljena,  gležnjevi i kukovi, najčešće su pogođeni osteoartritisom što utječe na pokretljivost. Osteoartritis u prstima, palcima i zglobovima ometa svakodnevne aktivnosti kao što su pisanje, otvaranje usta, podizanje stvari  i zakopčavanje.

Ramena i laktovi su također podložni atritisom iako su ti zglobovi rijeđe pogođeni. Neki pacijenti mogu osjetiti  „brušenje“ u ramenima i manju pokretljivost . Laktovi su posebice osjeljivi na ozljede tako da i blagi artritis može voditi do ozbiljne redukcije gibljivosti.

Artritis (grčki arthro-zglob, + -itis upala; množina arthritides) je kroničnio oboljenje koje karakterizira oštećenje zglobova u tijelu. Artritis doslovno znači upala zglobova.

prst goreKako funkcionira zglob?

U našem tijelu nalazi se mnoštvo zglobova. Oni kao prvo omogućavaju bezbrojne, različite svakodnevne kretnje koje trebamo i koristimo, a da toga nismo niti svjesni. Pritom su svi zglobovi u principu jednako građeni.

Pridružite nam se!

Pronađite srodnu dušu za druženje, razmjenu i podršku.

Pratite nas na

facebook   google plus   twitter

Udjelite Like za podršku

Web trgovina zajednice Moj-artritis